Frist for merknader: 19. juli 2024
Bustadpolitisk plan 2024-2030
Offentleg høyring og ettersyn
Formannskapet har i møte den 3. juni 2024, sak PS-35/24, vedteke å leggje Bustadpolitisk plan 2024-2030 ut til høyring slik det går fram av vedlagte saksdokument.
Planforslaget vert lagt ut til høyring i perioden 5. juni 2024 – 19. juli 2024.
Merknader til planforslaget
- Merknader til planforslaget skal sendast til kommunen innan 19. juli 2024, og vi ber om at de fortrinnsvis nyttar funksjonen «Send ein uttale til planen».
- Det er òg mogleg å laste opp vedlegg.
- Saksdokumenta finn du nedst i denne artikkelen.
Høyringsperioden er avslutta., Det er difor ikkje lengre muleg å gje uttale på denne planen.
Uttale til saka
Uttalen vert synleg nedanfor. Uttalar som gjeld Aukra kommune sine plansaker vert registrert i kommunen sitt sak- og arkivsystem. Uttalar som inneheld sjikane og personangrep vert sletta.
Vi ser at det å lime inn eit worddokument her ikkje blir bra - dokumentet blir heilt forvrengt.
Derfor legg vi ved worddokumentet og tar berre med oppsummeringa her. Men då må vi gjere merksame på at for å få tak i alle innspela og kommentarane våre, må ein lese det vedlagde wordokumentet "uttale om bustadpolitisk plan...."
Oppsummering:
Grendautvalet for Julsundet meiner at høyringsutkastet til Bustadpolitisk plan for 2024 – 2030 er ein god start. Den inneheld mykje god bakgrunnsinformasjon som grunnlag for å konkludere om dei behova som er i kommunen. Dette er då også godt oppsummert i kap 2.3.
Likevel har vi gjennom kommentarane våre til nokre av kapitla og punkta peika på innhald som både bør korrigerast og bli meir konkrete og forpliktande.
• Det er særleg viktig at det kjem klart fram i innleiinga av planen (Kap.1) at bustadmarknaden i kommunen er sterkt todelt. Dette for at alle som les og skal bruke planen har eit riktig bilde heilt frå starten. innleiinga må skrivast om.
• Vidare meiner vi at planen må bli meir forpliktande for kommunen. Det er ikkje nok å liste opp behova, ein må også ha med kven som har ansvar for å gjere/følgje opp dei ulike punkta, og det må tidfestast. («Kven gjer kva når?») Vi veit at ting tar lang tid innanfor området offentleg regulering og planlegging. Derfor må denne planen vere konkret og prioritere nokre tiltak med ein kort tidshorisont. Og nokon må få ansvaret for det. For Julsundet sin del vil vi særleg peike på behovet for alternative bustader for eldre som sit med einebustader og store hagar. Det hastar med å få reservert tomter og å inngå avtalar med aktuelle utbyggarar. Dette har vore teke opp gjennom fleire år av engasjerte eldre i Julsundet, men det har vore lite gehør. Derfor håpar vi at det no blir igangsett ein prosess veldig snart.
• Grendautvalet for Julsundet meiner at gode bustadpolitiske tiltak er viktig for å gi bulyst og gode og trygge rammer både for barn, ungdom, vaksne og eldre. Vi er gjerne med vidare i prosessen som medspelarar for å skape eit best muleg bumiljø i kommunen, og då spesielt i Julsundet - som jo er vårt mandat.
Julsundet, 19.07.24
Grendautvalet for Julsundet
Aukra sogenemnd vil komme med eit innspel til kommunen si Bustadpolitiske plan 2024 – 2030. Sogenemnda har den kommunale kulturmiljøplanen som handlingsplan i arbeidet sitt, og i planen er det omtalt eit ønske om museum i Aukra kommune. Ein har tenkt at det kunne vere ledige bygg i kommunen som kunne brukast til dette. Ein konkret idé er lokala som tidlegare vart brukt av biblioteket på Aukraheimen. Høyringsutkastet til Bustadpolitisk plan omtalar utfordringane med fleire eldre i åra framover, og behovet for bustadar i samband med dette. Då må eksisterande bygg og ulike tomteareal vurderast for bruk eller utbygging. Aukra sogenemnd vil foreslå at dei nemnte lokala på Aukraheimen, altså bibliotekdelen, kan brukast til eit lite museum/lokalhistoriesenter/historiesenter, og at det vart etablert fleire eldrebustader i området her. Eit lite museum med formidling av lokalhistorie ville vere eit viktig trivselsforetak og skape ein god møteplass for eldre og andre. Her kunne eldre ha kort veg til ein møteplass, der ein saman kan huske «gamle dagar», prate saman og fortelje om gamle minne. Det kunne komme historieforteljarar på besøk, og skoleklassar kunne besøke museet saman med dei eldre , som ein del av si historieundervisning. Dette ville vere til glede for mange og bidra til eit godt lokalsamfunn og god folkehelse. Aukra sogenemnd foreslår at museum og eldrebustader kan planleggast i eit samarbeid, slik at dette kanskje kan bli eit godt eksempel for andre kommunar som skal planlegge for «eldrebølga.
Aukra SogenemndGossen og Orta grendeutvalg ønsker å gi innspill til den boligpolitiske planen som ble presentert for formannskapet 3. juni 2024. Vi har stor interesse i lokalsamfunnets utvikling på Gossen og Orta, og vil fremheve behovet for å prioritere tiltak for nyetablerte og unge slik at de ønsker å bosette seg i Aukra kommune. Samtidig ønsker vi å uttrykke hvor viktig det er at Aukra kommune jobber målrettet med en helhetlig boligsatsing for å sikre langsiktig, bærekraftig vekst i Aukra.
Gossen og Orta grendeutvalgUnge i etableringsfasen:
Vi synes det er synd at unge i etableringsfasen ikke er i målgruppen for startlån og tilskudd fra Husbanken (ref. 7.3.1). Mange unge og førstegangsetablerere har i dag utfordringer med å komme seg inn på boligmarkedet som følge av høy boliglånsrente, høye byggekostnader og at de ikke greier å oppfylle bankenes krav til egenkapital, selv om de har tilstrekkelig inntekt til å håndtere løpende bokostnader. Det er bra at den boligpolitiske planen nevner “leie til eie”, som gir unge muligheten til å leie en leilighet de senere kan kjøpe, men vi savner imidlertid konkrete tilskudd til denne gruppen. Denne gruppen er en viktig ressurs for samfunnet og det er viktig å tilrettelegge og gi insentiver slik at de ønsker å bosette seg i Aukra kommune.
Da den boligpolitiske planen ble presentert på Aukra kulturhus den 29. mai ble det poengtert flere ganger at den eldre befolkningen stadig øker. Det er da spesielt viktig at Aukra kommune legger til rette og satser på de unge nyetablerte som vil flytte til Gossen og Orta. Det er helt klart at det er de unge som er fremtiden og vår bærebjelke for våre eldre. Ved at Aukra kommune er fremoverlente og satser på de unge, vil dette gi mange positive ringvirkninger og være en vinn-vinn situasjon for Aukrasamfunnet.
Et konkret tiltak for unge og eldre vil være å se på prosjektene «ungHeim» og «GammelHeim» til Heim kommune. Dette er et boligsosialt prosjekt som gir direkte resultat på boligpolitikken. Heim kommune sammen med andre aktører har i disse prosjektene etablert boliger tilpasset førstegangskjøpere og eldre. UngHeim prosjektet har lokket nyutdannede til kommunen, mens GammelHeim har skapt boliger tilpasset eldre. Ved at eldre kan flytte til nye sentrumsnære boliger, vil eneboligtomter frigjøres. Det er videre hensiktsmessig å plassere nye boliger for eldre i sentrum. Nye boliger for eldre vil følge prinsipp for universell utforming, og det er hensiktsmessig å bygge konsentrert småhusbebyggelse. konsentrert bebyggelse kan videre stimulere felleskap blandt beboerne
Vi oppfordrer derfor Aukra kommune til å se på flere konkrete og effektive tiltak som gir unge og førstegangsetablerere en stor fordel og insentiv til å ville bosette seg i Aukra, og gjøre kommunen til en mer attraktiv kommune å bosette seg i for unge og nyetablerte.
Videre forslag til konkrete tiltak:
• Alle under 30 år mottar et tilskudd i form av et beløp
• Gratis/redusert boligtomter
• Slette deler av studielån/gjeldsslette
• Rekrutteringsstipend
• Tilskudd til boligbygging, private vann- og kloakkanlegg mm.
• Arbeidstidsordninger
Det er flere kommuner som har hatt suksess med slike tiltak. Blant annet Karlsøy kommune og Åseral kommune:
Link: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/karlsoy-i-troms-lokker-til-seg-sykepleiere-1.16946452
Link: https://img5.custompublish.com/getfile.php/5284807.2675.uqtnnskijmttus/Tilskotsreglement%2Bfor%2Bbustadbygging%2C%2Bsn%C3%B8rydding%2C%2Bvatn%2Bog%2Bavl%C3%B8p.pdf?return=www.aseral.kommune.no
I 2022 utarbeidet regjeringen en rapport om kommunale insentivordninger for å rekruttere arbeidskraft, tiltrekke seg innflyttere og beholde unge i kommunen. Rapporten er basert på en spørreundersøkelse som er sendt til alle landets kommuner, hvor bla Aukra kommune har svart. Resultatet av denne er interessant å knytte opp mot den boligpolitiske planen:
Link: https://www.regjeringen.no/contentassets/69ab171a372f4cd9a7300c27aae8b4e6/no/pdfs/h-2534_kommunale-insentivordninger.pdf
Kyst/sjønære boligtomter:
Det er gledelig å lese at Aukra kommune vil satse på kyst/sjønære tomter, noe som er savnet i boligmarkedet for Gossen og Orta. Vi ønsker å poengtere hvor viktig det er at Aukra kommune kommer i gang med dette arbeidet og utnytter potensialet øyriket har til å kunne tilrettelegge for unike boligområder. Gossen og Orta har en fantastisk naturskjønnhet, og ved å tilrettelegge for slike attraktive boligtomter vil dette gi økt tilflytting til kommunen.
Forslag til konkrete tiltak:
• Omregulere eiendommen gnr. 1 bnr. 298 ‘’fiskerfagskolen’’ til boligområde.
Strategisk Arbeid og målrettet arbeid:
Det er avgjørende at Aukra kommune arbeider strategisk med den boligpolitiske planen og har dedikerte ressurser som sørger for fremdrift. Vi utfordrer kommunen til å utarbeide en kortsiktig plan med konkrete delmål og tiltak, i tråd med den langsiktige boligpolitiske planen. Denne kortsiktige planen bør inneholde klare prioriteringer for de viktigste tiltakene.
En helhetlig og koordinert tilnærming til boligpolitikken, som involverer både offentlige og private aktører, er essensiell. På denne måten kan Aukra kommune fokusere på og arbeide strategisk med den boligpolitiske planen, slik at tiltakene og aktivitetene som beskrevet i dokumentet bidrar til å nå målsettingene om befolkningsvekst og økt boligetablering. Dette vil også være i tråd med Aukra kommune sin arealdelplan for 2019-2030.
Vi ser frem til at våre innspill blir vurdert og håper det vil bidra til en sterkere og mer bærekraftig utvikling for Gossen, Orta og Aukra kommune som helhet.
Høringsuttalelse fra Stiftelsen Aukra Boligselskap
styret i Stiftelsen Aukra BoligselskapStyret i Stiftelsen Aukra Boligselskap, bestående av Odd Jørgen Nilssen, Katrine Rindarøy og Evy Strømme har gjennomgått og drøftet høringsutkastet til Bustadpolitisk plan for Aukra kommune.
Vi oppfatter planutkastet til å være en grundig gjennomgang av status og utviklingstrekk, og gir et godt grunnlag for å beslutte retning og tiltak for kommunens boligpolitikk.
Litt om Stiftelsen Aukra Boligselskap
Kommunen opprettet stiftelsen sammen med MOBO i 1991. Stiftelsens opprinnelige formål var å bygge og drifte «Midlertidige utleieboliger til personer som i en fase av livet ikke kan kjøpe egen bolig». Senere utvidet formålet seg til også å omfatte omsorgsboliger og annen utleie.
Bygningsmassen består av 17 leiligheter (2- og 3-roms) i Berglandsvegen og 12 boliger i Skolevegen (3-roms).
Aukra kommune velger 2 av 3 styrerepresentanter og MOBO velger 1. Stiftelsen har sin egen uavhengige økonomi og MOBO har forretningsførsel og står for den daglige driften.
Kommentar til punkt 5 – Mål og satsingsområde
Hva stiftelsen kan bistå med:
- Eldreboliger/omsorgsboliger uten bemanning
- Etablererboliger for ungdom
- Etablererboliger for flyktninger
- Utleieboliger for ansatte som kommer tilflyttende for å arbeide i bedrifter eller kommunen.
Slik utleie har stiftelsen allerede i dag.
Stiftelsen har ikke eget økonomisk formål utover at husleieinntektene må dekke stiftelsens kostnader. Det er ingen som skal ha avkastning på investering slik som i private foretak. I en stiftelse så er det formålet som er hele hensikten. Fordelen for stiftelsene er at husleien kan fordeles på alle leilighetene. Byggelånet for de eldste boligene er allerede nedbetalt.
Stiftelsen har ved flere anledninger vurdert å bygge flere utleieboliger både i Julsundet og på Gossen. Hovedproblemstillingene for å etablere flere utleieboliger er kostnadsnivået. For å kunne realisere nye boliger for utleie, er stiftelsen avhengig av gunstig finansiering, f.eks i form av gratis tilrettelagt tomt, økonomisk tilskudd til utleieboliger og/eller gunstig finansiering.
Kommunen og Husbanken har økonomiske virkemiddel for å initiere flere utleieboliger, og stiftelsen ønsker å finne gode løsninger i samarbeid med kommunen og Husbanken.
«Leige skal være et trygt alternativ» (punkt 5.4.5)
Selv om eierlinja står fast som et nasjonalt mål, ser vi at det er svært mange som enten må eller foretrekker for kortere eller lengre tid å leie bolig. Det er viktig at også de som er leietakere skal ha en god bolig og et godt bomiljø.
En profesjonell utleier vil være en fordel for leietaker. Det vil ikke være en ubalanse i forholdet, slik det fort blir i det private utleiemarkedet mellom eier og leier.
Leietaker med dårlig boevne og negativ påvirkning på bomiljøet vil kunne håndteres på en profesjonell måte innenfor lovens regler.
Å leie bolig i en allmennyttig stiftelse gir et trygt leieforhold.
Leie til eie
I punkt 6 er fra leie til eie tatt inn.
Fra leie til eie blir ofte brukt som en ordning der leietakerne får tilbud om å kjøpe den boligen de leier. Det ligger ikke så godt til rette for det i stiftelsens boliger, men Aukra kommune har 1 leilighet i Falkhytten Borettslag, samlokalisert med stiftelsens boliger i Berglandsvegen, som kan være egnet.
Oppsummering
Stiftelsen Aukra Boligselskap er interessert i å bidra til at kommunen får utvidet boligmassen i tråd med de behov som beskrives i planen. Stiftelsen er et ikke-kommersielt alternativ for kommunen til å oppnå profesjonell bygging og drift, uten selv å måtte å stå som byggherre og forvalter.
Styret i Stiftelsen Aukra Boligselskap
Har nokre kommentarer til bustadpolitisk plan.
Gunn Berit agåsTykjer den er lite konkretisert.
Under pkt.2.2.4skulle ønske det kom fram kvar bustadane ligg.
Under pkt.5.4 vedr. sentrumsutvikling, mangler det at sentrumsutvikling også skal gjelde Julsundet/Hollingen.
Eg er for at vi skal ta vare på den bygningsmassen vi allereie har så langt som mogeleg.
Karin BreivikNo er det dei eldre og Aukraheimen som står mitt hjerte nærast. Men er det deler av desse bygningane som må rivast, ser eg gjerne at dei blir bygd opp att i same stilen. Dette er eit fint bygg som er sentrumsnært med tanke på den eldre garde.
Veit om folk som kan tenke seg å selge leiligheta dei har i dag og heller leie her om det skulle bli bufellesskap.
Las i avisa for fleire år sidan at no måtte alle kommunar tenkje nytt og skaffe seg bufellesskap for eldre. Vart så glad når ordføraren vår den gong skreiv eit innlegg i avisa at kommunen vår har planar om det i åra som kjem.
Sidan funksjonane i Aukraheimen flytta i nytt omsorgssenter i 2018, har bygningane vore nytta til andre ting. Det har no gått 2 år sidan desse igjen har flytta ut. Så Aukraheimen har stått no i 6år og det vises at her trengs det vedlikehald. Er klar over at det må oppgradering til både når det gjeld brannsikkerheit og andre ting, men Aukraheimen fortjener ein bedre skjebne enn å forfalle. Sjøl om gamlefløya og Sørbo er det eldste avdelingane, så har vi Nordbo, Lillebo og palliativ avd., kjøkken, spisestue og salong i god stand. Dette kan ein få mykje ut av!
Tenker berre på heimesjukepleia som køyrer rundt i heimane, kanskje både 2 og 3 gonger. Kanskje Aukraheimen kunne romme 20 bebuarar under samme tak! Pleiarane kan gå tørrskodd frå dør til dør i staden for å køyre fastland og øya på kryss og tvers i snøkave og dårleg føre. Tenk på besparelse i tid!
I Aukra Kommune i 2024 har vi omlag 200 innbyggarar over 80år, i 2033 ventast talet å vere 295 og i 2033 322.
Dette med at folk skal "bu heime så lenge som mogeleg og få den hjelpa dei har krav på" er både bra og gale. Einskilde vil bu heime, andre ikkje. Dei vil vere saman med andre, dei blir einsam og får angst. Einsamheit er den nye foljesjukdomen. Når eldre på 90-95år, om dei er aldri så oppegåande, ønskjer seg ein omsorgsplass og får avslag på avslag, då blir dei så skuffa. Dei har drøymd om eit heilt anna liv enn som så.
Her må det handlast raskt! Om 9år har vi omlag 300 innbyggarar som treng omsorg!
Ønskjer du at din uttale ikkje skal visas på denne nettsida?
Huk av i boksen «Send skjult uttale» og fyll ut skjemaet under