Tilbake til aukra.kommune.no

Rullering av SFO-vedtekter i Aukra kommune - Høyring

Høyringsfrist 8. mai 2020

Om høyringa og dagnes situasjon

Aukra kommunestyre vedtok den 4. mars 2020 å rullere vedtektene i skolefritidsordninga (SFO). Vedtektene var sist justert 22. mai 2018, K-sak 33/18.

I dag er skolane stengde. Nokre få elevar har tilbod i SFO i dag. Ved ordinær drift av skolane, ville det dette skoleåret ha vore 89 barn i SFO, jf. Gsi.udir.no. I denne perioden med koronaviruset følgjer vi til ei kvar tid styresmaktene sine råd om eventuelle SFO-tilbod på skolen.

Merknadar til planen

  • Merknader til planforslaget skal sendast kommunen innan 8. mai 2020, og vi ber om at du nyttar funksjonen «Send ein uttale til planen»,
  • Det er muleg å laste opp vedlegg.
  • Saksdokument finn du nedst i artikkelen.

Saksdokument

Høyringsbrev
Gjeldande SFO-vedtekter i Aukra kommune

 


Høyringsperioden er avslutta., Det er difor ikkje lengre muleg å gje uttale på denne planen.


Uttale til saka

Uttalen vert synleg nedanfor. Uttalar som gjeld Aukra kommune sine plansaker vert registrert i kommunen sitt sak- og arkivsystem. Uttalar som inneheld sjikane og personangrep vert sletta.

  • Høringsuttalelse vedrørende rullering av SFO-vedtektene i Aukra kommune fra FAU ved Gossen barne- og ungdomsskole

    FAU ved Gossen barne- og ungdomsskole takker for invitasjonen om å komme med innspill til rullering av SFO-vedtektene i Aukra kommune. Vi har følgende kommentarer:

    •Åpningstid:
    Vi ønsker at det skal være større fleksibilitet, slik som det var før, der en kan velge mellom flere enn bare to tilbud - som i dag er 5 dager eller 3 dager. Bør være flere deltidstilbud, og foreldre savner muligheten til også å kunne velge om en skal ha morgentilbud og/eller ettermiddagstilbud.

    •Ferietilbud:
    SFO bør ha tilbud hele sommeren som i barnehagen og ikke være feriestengt i 3 uker.
    For mange foreldre er det problematisk i forhold til jobb å ta ut de samme fastsatte ukene hvert år, og familier får dermed ikke ha ferie sammen. I tillegg er det ikke alle som har annen familie eller nettverk som kan stille opp. SFO bør også holde åpent i høstferie og vinterferie, selv med mindre enn 4 påmeldte.

    •Betaling:
    FAU mener at ferietilbudene er for kostbare for familier og bør derfor heller inkluderes i den månedlige betalingen gjennom hele året. Det har vært mye snakk om de sårbare barna i forbindelse med skolestengingen som har vært på grunn av koronapandemien. Vi må også tenke på disse når det er 8 uker sommerferie og foreldrene ikke har økonomi til å benytte seg av ferietilbudet.
    Vi er veldig glade for at samordning av søskenmoderasjon i barnehage og SFO blir nedfelt i vedtektene.

    FAU ved Gossen barne- og ungdomsskole håper at alle de gode innspillene med sterke ønsker fra foreldre/foresatte i Aukra kommune, blir hørt og nøye vurdert til det beste for alle familiene - som er avhengige av et godt SFO-tilbud for å få hverdagene til å gå rundt på en god måte.


    På vegne av FAU ved Gossen barne- og ungdomsskole
    Renate E. Løvik, leder

    2020-05-08 22:35:54
    [Svar]  Link
  • Se vedlagte høringsuttalelse fra FAU ved Gossen barne- og ungdomsskole.

    2020-05-08 22:26:41
    [Svar]  Link
  • Ønsker at det kan tilbys leksehjep,barna er som regel slitne etter lange dager med skole og sfo
    Så håper vi at det vil bli holdt åpent i alle ferier. Det er ikke alle som har familie/besteforeldre som kan hjelpe til med barnepass At sommerferien ikke blir låst til fellesferien. Det er ikke alle som har ferie i fellesferien.
    Ønsker heller å betale ekstra penger til SFO gjennom hele året,sånn at det slipper å bli ekstra dyrt i feriene.

    2020-05-07 20:32:04
    [Svar]  Link
  • Det er et ønske om at SFO skal være åpent hele skoleåret. Dette inkluderer høstferie, vinterferie og sommerferie. SFO burde være åpent uavhengig av det blir mindre enn fire påmeldte barn.

    2020-05-07 18:28:12
    [Svar]  Link
  • Hadde vert fint om kommende 1 klassinger hadde fått begynt på Sfo når den starter opp igjen etter sommerferien, slik at Sfo kan bli ein kjent og trygg plass før skulen starter.

    2020-05-07 17:33:52
    [Svar]  Link
  • Ønskjeleg at det ikkje er sommareferiestengt veke 29-30-31. Utfordring mtp at ferie frå jobb ikkje passar slik kvart år.

    2020-05-07 14:25:33
    [Svar]  Link
  • Endringer som burde vært gjort på SFO vedtektene:
    - mulighet til å velge enten morgen eller ettermiddag SFO
    - mulighet til å velge dager for de som har 50 % plass. ikke kun etter fastsatte dager bestemt av kommunen, eks 50 % plass har kun mulighet til å velge mandag-onsdag-fredag eller mandag-tirsdag-onsdag. Bør kunne få velge turnus selv.
    - SFO bør holde åpent heile sommeren/høstferie og vinterferie
    uavhenging av hvor mange barn som der der. Fjerne de stengte ukene 29,30,31. Det er veldig vanskelig å forholde seg til desse ukene for foreldre da det sjeldent samsvarer med ferieturnus på jobbene.
    - SFO er svindyrt, spesielt ferie SFO! Vi er derfor tvunget til å se på andre løsninger til våre 2 barn da å ha de på Ferie SFO i 4 uker blir alt for dyrt. Burde heller vært bakt inn i den måntlige betalingen gjennom hele året.
    -mulighet for leksehjelp for alle barn som ønsker det på SFO
    -mulighet for flere turer ut i lokalmiljøet.
    -slik som SFO er organisert nå med ferier osv er det svært tungvint og dyrt for foreldrene. Om ein ser til SFO andre plasser er det er mye enklere system for ferier osv. Aukra kommune gjer det veldig vanskelig for foreldre og dyrt.

    Håper kommunen denne gangen kan lytte enda meir til brukerene av SFO og ikkje kjøre gjennom vedtekter bestemt av de som ikke har barn på SFO.

    2020-05-07 14:25:28
    [Svar]  Link
  • Syns det bør være tilgjengelig flere tilbud,når det gjelder åpningstid.
    SFO bør ikke ha faste stengte ferieuker på sommeren.Foreldre kan ikke alltid bestemme sin egen ferie.
    Det blir lange dager for SFO barna,som igjen gjør at det blir tungt å gjøre lekser på ettermiddag når en kommer hjem.Syns derfor leksehjelp i SFO tiden for 1-3 kl hadde vært på sin plass.

    2020-05-07 14:16:36
    [Svar]  Link
  • Uttale til rullering av SFO Vedtekter i Aukra Kommune
    Mai 2020

    FAU ved Julsundet Skole vil gjerne uttale seg med ønske fra mange foreldre for både eksisterende barn og kommende skolebarn i forbindelse med rullering av vedtekter for SFO ved Aukra skolene.

    1. Åpningstid
    I dag er det kun 2 tilbud. Enten 3 eller 5 dagers.
    For flere familier er det mer aktuelt og kun benytte seg av enten plass om morgen eller ettermiddag . Flere tilbud bør være tilgjengelig slik at flere kan og vil benytte seg av SFO.
    Valgfrihet for det som passer med varsel i god tid for endring eller oppsigelse.
    Gode tilbud sammenlignet med nabokommuner kan tiltrekke seg flere med sosiale og økonomiske utfordringer.
    Vurdere også om barnehageåret kunne vært ferdig til sommeren og åpne opp for plass på SFO fra 1 august slik at barn får 14 dager med tilvenning på SFO før skolen starter opp.

    2. Ferietilbud
    Det er mange familier som strever med å tilpasse sin ferie til uke 29,30 og 31. Det er ikke alle som har muligheten til å bestemme når de skal ha ferie selv. Det er ofte bestemt av arbeidsgiver. Det burde være slik som i Bergetippen bhg der de kun har krav om 3 uker sammenhengende ferie for barn i fellesferien. Ikke låse fast ukene det skal være stengt på SFO.
    Det burde også alltid være åpent og et tilbud for familier uansett antall barn. Ikke et minimum på 4 barn. Det er heller ikke alle som har mulighet til å ta ferie f.eks. I vinterferien eller høstferien. Det er ikke alle som har mulighet til å bruke besteforeldre ol. Til barnepass for å få ting til å gå opp.
    Det bør også være et tilbud om åpning av SFO i påsken slik som i bhg.
    Det er kanskje muligheter til å samarbeide med bhg når det gjelder ressurser hvis det er få påmeldte barn i feriene. Det er mange som har søsken der slik at ordningen burde vært mer lik. Det har kommet positive kommentarer fra bhg.
    SFO kan fortsatt ha påmelding i ferier for god oversikt og stenge hvis ingen barn er påmeldt i feriene. Det bør også være mulig å søke om enkeltdager i feriene. Ikke bare hele uker.

    3. Betaling
    Feriene kunne vært bakt inn i det totale årsbeløpet vi betaler for SFO. Det hadde ikke blitt den store ekstra summen pr. måned for hver familie. Det hadde sikret at SFO er åpent i feriene uansett antall barn, også fordi flere mest sannsynlig kommer til å benytte seg av SFO når de likevel betaler for det. Det flere barn man har på SFO, jo høyere er den ekstra kostnaden med å ha barn der i ferier som betyr en høy regning. Foreldre finner da andre løsningen fordi de enten synes at det er mye penger å betale eller pga. økonomi. Det går igjen utover de som ikke har annet valg en å ha barna der fordi de ikke har andre alternativ.
    Hvis betaling for ferier ikke blir bakt inn i det totale årsbeløpet bør det sees på muligheter for andre alternativ slik at man slipper de høye beløpene påfølgende måned.
    Kostnaden med å ha barn på SFO er såpass høy at mange foreldre velger å ikke ha barnet sitt på SFO når de begynner i 4 klasse. Så vurdere en lavere pris for å gjøre SFO mer attraktiv både for 4 klassinger og mulige tilflyttere til kommunen.

    Søskenrabatt mellom SFO og barnehagen er veldig velkommen og vil hjelpe mange.


    4. Planleggingsdager
    Prøve å samkjøre med barnehager hvilke dager det er planleggingsdager på slik at det er minst mulig stengt der foreldre også må ta fri fra jobb. I fjor ble det en hel uke sammenhengende stengt i august fordi SFO hadde 3 dager, man-ons og bhg 2 dager tors-fre.

    5. Aktivitet
    Barn som kommer fra barnehagen er vant med en aktiv hverdag og mye turer. Så hvis det er mulig og ressurser til det burde SFO vært mer på turer i nærmiljøet. Heller korte turer en ingen i det hele tatt.
    Muligheten til å utføre noe lekser i SFO-tiden. Det er bra både for foreldre og barn som heller kan bruke den lille tiden de har før leggetid på samvær og aktiviteter de deltar på.
    Dette kan føre til mindre stress blant familier som igjen er positivt i forholdet mellom foreldre og barn.

    SFO er et tilbud for barn og foreldre. Da bør også tilbudet være tilpasset dagens arbeids hverdag for foreldre slik at SFO oppleves trygt og bekymringsfritt. Aukra Kommune bør ha et SFO tilbud som gjør den til et attraktivt sted å bo og med positiv omtale. Slik som vedtektene er nå er det mange som enten ikke velger å flytte hit eller som må flytte fra kommunen.

    Vi håper derfor at dere tar foreldrene sine ønsker under vurdering når dere ser på SFO vedtektene.


    FAU Julsundet Skole
    Stein Andre Knutsen
    FAU leder

    2020-05-07 13:36:39
    [Svar]  Link
  • Ønsker at SFO Skal ha et tilbud hele sommerferien. Ønsker også at det skal være flere alternativer, for eksempel tilbud om morgen eller ettermiddag.

    2020-05-05 10:41:22
    [Svar]  Link
  • Det er behov for forutsigbart ferie - SFO tilbudet:
    - SFO holder åpent i alle feriene (høst, vinter og sommerferien) uavhengig av antallet påmeldte barn (med mindre enn 4).
    - Betaling for SFO i feriene bør fordeles utover hele året. Da tilbudet blir mye mer attraktivt og ikke så belastende økonomisk.
    - Ingen fastsatte ukene i sommerferien. Det er vanskelig å få ferie akkurat da hvert år og veldig upopulært hos arbeidsgiver.
    Hvis barnefamilie søker om 7 uker med ferie-SFO i skoleåret, betyr det at de er avhengige av å ha dette tilbudet.

    2020-04-29 12:47:43
    [Svar]  Link
  • Det er et ønske at Sfo ikke holder stengt om sommeren da det for mange foreldre er vanskelig å få ferie de 3 faste ukene midt på sommeren hvert år.

    Det er også et ønske å ha flere alternativer til plass på Sfo. Noen barn trenger bare plass om morgenen, noen om ettermiddagen. Det er en fin overgang når barnet blir større og skal venne seg til å slutte på Sfo, og f.eks. kan dra hjem fra skolen på ettermiddag men er for liten til å greie seg selv om morgenen.

    2020-04-28 19:30:15
    [Svar]  Link
  • Betale en fast kostnad i mnd og bestemme selv når en tar ut ferie. SFO åpent hele året.

    2020-04-27 20:42:18
    [Svar]  Link
  • Uttale til rullering av SFO Vedtekter i Aukra Kommune.

    FAU ved Bergetippen Barnehage vil gjerne uttale seg i høve rullering av vedtekter for SFO ved Aukra skulane.

    Under finn de våre kommentarar:
    1. §7 Opningstid
    Vi ynskjer at det er mogleg å velje meir enn heil eller deltidsplass. For nokre familiar er det berre aktuelt å ha morgonplass, eller ettermiddagsplass.
    Vi meiner dette av to grunnar:
    a. Aukra Kommune arbeidar hardt for å bygge ein heiltidskultur, slik vi ser det vil fleksibilitet og valmoglegheit vare ein tilretteleggjar for heiltidskultur. I motsett høve meiner vi at å halde på dei vala ein har i dag direkte motarbeidar ein heiltidskultur.
    b. Dersom ein har god oversikt over kor mange barn som vil komme på SFO på morgonen og ettermiddagen vil ein kunne bemanne deretter, i motsetning til i dag kor ein må vare bemanna som om alle born alltid er til stede. Dette vil slik vi ser det vare ein moglegheit for ei betre bemanningsplan.

    2. §8 Ferietilbod.
    Vi ynskjer at ordlyden «SFO er feriestengd 3 veker om sommaren» endrast til «SFO vil på sommaren kunne stengast ved lite barn, men vi vil så lang det kan la seg gjere forsøke å gi eit tilbod i samråd med Barnehagane»

    Grunnen til denne kommentaren er tilbakemeldingar vi har fått frå foreldre i barnehagen, kor småsysken har tilbod i barnehagen, men foreldre må ta ut ferie grunna større sysken som også treng tilsyn. Det verkar som om det er velvilje blant personalet på SFO for å finne løysingar, men når det berre eit eller to born forstår vi at det er vanskeleg å halde opent. Barnehagen har også gjeve signal til foreldrane det gjeld om at det kan la seg gjere å gje eit tilbod til eldre born dersom det trengs.

    3. §12 Betalingsreglar
    Mange foreldre med barn på barnehagen vil bruka SFO i åra som kjem, samt at mange har eldre søsken på SFO. Vi synes difor at endringa om søskenrabatt er særs positiv.


    Vi håper de ser vår side av saken og tar med våre synspunkt i vurderinga av dei nye SFO Vedtektene. Ei løysing passar ikkje alle og vi trur at stor valfriheit fører til gode løysingar for alle familiar. Dette igjen gir større innbyggjartilfredsheit.

    For FAU Bergetippen Barnehage

    Anita Oterhals Eide

    2020-04-27 09:29:31
    [Svar]  Link
    • Vil understreke at våre kommentarer om feriestenging også omhandler høst- og vinterferie.

      2020-04-27 11:30:47
       Link
  • Eit ønske om at det kjem fleire alternativ til Sfo. Dette for å få ein fin overgang når dei blir så stor at dei ikkje skal benytte sfo lenger. F eks berre SFO på ettermiddag.
    Eit anna ønske er også at det ikkje er fast ferie på SFO. Då er det ofte slik at familiar må dele seg i ferien for å få regnestykket til å gå ihop. Og man blir knytta til at man må ta ferie dei 3 vekene.

    2020-04-21 21:52:17
    [Svar]  Link
  • Det er et ønske om at sfo ikke holder stengt i ferien da det kan være problematisk for alle foreldre å knytte ferieukene sine opp mot de fastsatte ukene.

    2020-04-21 12:13:09
    [Svar]  Link
  • Det er eit ønskje om at elevane skal kunne gjere lekser i SFO-tida. Dette var eit tilbod tidligare som var bra både for foreldre og barn. Ungane kom heim og kunne konsentrere seg om samvær med foreldre/venner og aktivitetar dei skulle delta på.
    Det er også eit behov for eit rimelegare alternativ der barna kun har SFO-tid om morgonen.

    2020-04-20 08:57:08
    [Svar]  Link
  • Det er ønskelig med fleire alternativ til plass på SFO. Noen har behov for SFO kun om morgenen og noen kun ettermiddager. Dette blir mer og mer ønskelig til eldre barnet blir og er en fin overgang for barna når de venner seg til å slutte på SFO. Noen barn kan være hjemme alene om ettermiddagene, men er kanskje for små til å greie seg selv om morgenen.

    2020-04-19 18:09:13
    [Svar]  Link
  • Det er et behov for enkelte å ha et tilbud om plass kun om morgenen, i tillegg bør det være mulig å holde åpent i ferier med mindre enn 4 påmeldte.

    2020-04-17 11:09:30
    [Svar]  Link
Ønskjer du at din uttale ikkje skal visas på denne nettsida?

Huk av i boksen «Send skjult uttale» og fyll ut skjemaet under

Classroom