Reguleringsplan Solem bustadfelt II, endring 03 (etablering av mobilmast) - offentleg høyring
Frist for merknader: 24. mai 2022
Offentleg høyring
I medhald av plan og bygningslova § 12-10 og 12-11, har Drift og arealutvalet i møte den 23.03.2022, sak PS-4/22, vedteke å leggje reguleringsplan Solem bustadfelt II, endring 03 ut til høyring og offentlege ettersyn i åtte (8) veker, i perioden 24.03.2022 – 24.05.2022. Frista er utvida med to veker grunna påskeferie, dette etter avklaring med fylkesetatane.
Merknader til planforslaget
- Merknader til planforslaget skal sendast til kommunen innan 24. mai 2022, og vi ber om at de nytter funksjonen «Send ein uttale til planen».
- Det er òg mogleg å laste opp relevante vedlegg.
- Saksdokumenta finn du nedst i denne artikkelen.
Saksdokument
Høyringsperioden er avslutta., Det er difor ikkje lengre muleg å gje uttale på denne planen.
Uttale til saka
Uttalen vert synleg nedanfor. Uttalar som gjeld Aukra kommune sine plansaker vert registrert i kommunen sitt sak- og arkivsystem. Uttalar som inneheld sjikane og personangrep vert sletta.
Uttale til plassering av mast på Solem
Telenor har i 1. høringsrunde lagt frem en brosjyre og diverse informasjon vedrørende elektromagnetisk stråling (EMF). Telenor forholder seg til ICNIRP sine anbefalinger som gir grenseverdier for termisk oppvarming av vev grunnet stråling. Skader som oppstår i cellene før oppvarming har ICNIRP ikke vurdert, og de kan heller ikke si at dette ikke forekommer. ICNIRP fraskriver seg skade som kan skje grunnet stråler lavere enn grenseverdien og de oppfordrer alle land og arbeidsgivere å følge med på forskning og sette sine egne grenseverdier deretter.
Kommunen har full anledning til å sette egne grenseverdier.
Folkehelse er et ansvar kommunen har. Telenor har ikke ansvar for folkehelse og kan ikke stilles til ansvar for skader befolkningen måtte bli påført fra mobilmaster.
Det er godt dokumentert at stråler langt svakere enn grenseverdiene til ICNIRP fører til skade på biologisk liv. Kommunen bør derfor innhente informasjon om dette og ta det med i sin vurdering av plassering av mobilmaster.
Kommunen bør vurdere om en mast skal plasseres så tett opp til et boligfelt. En fersk studie i Electromagnetic Biology and Medicine viser at stråling fra mobilmaster forårsaker oksidativt stress, det vil si overproduksjon av frie radikaler. Oksidativt stress er grunnlaget for mange inflammatoriske sykdommer, og det svekker immunforsvaret. Strålingen som ble benyttet i studien hadde en gjennomsnittlig effekttetthet på 37 540 mikrowatt per kvadratmeter, til sammenligning er grenseverdien til ICNIRP på 10 000 000 mikrowatt per kvadratmeter. Det kan også nevnes NTP studien, en amerikansk offentlig finansiert langtidsstudie av svake elektromagnetiske felt til 25 millioner dollar. Denne viste klare bevis for kreft og endring av DNA hos rotter som ble utsatt for svak stråling. Dette sammen med flere tusen andre studier bør være mer enn nok til å være føre var enn etter snar.
Mange lurer kanskje på hvordan master kan bygges ut over hele landet i stor hastighet dersom stråling virkelig var skadelig. DSA, tidligere statens strålevern, er det organet som har i oppgave å følge med på forskning på feltet. DSA har få ansatte og det er kun en brøkdel av en stilling som er avsatt til dette formålet. Det sier seg selv at en person med mange andre oppgaver i tillegg ikke klarer å sette seg inn i et såpass stort felt. Strålevern er i Norge nedprioritert.
Flere andre land har fulgt ICNIRPS anbefaling om å følge med på forskningen og justere sine grenseverdier etter dette. Derfor har flere land strengere grenseverdier med den følge at wifi på skoler og barnehager er forbudt.
DSA med sine begrensede ressurser holder seg til ICNIRP sine anbefalinger som også WHO støtter seg til. Litt om hva ICNIRP er: ICNIRP er en privat stiftelse som har satt ned seg selv. (Det er ikke et utvalg nedsatt av WHO). ICNIRP har en sekretær og noen medlemmer som møtes noen ganger i året. Medlemmene i ICNIRP har alle problematiske bindinger til mobilindustrien og forsvarsindustrien. Disse er blant annet avdekket i NRK brennpunkt sin dokumentar «En strålende dag». Litteratursamlingene ICNIRP støtter seg til har de selv vært med å forfatte og samtlige forskningsartikler de støtter seg til har medlemmene selv deltatt på (minus 4 studier som viser skadevirkninger av stråler, disse mener ICNIRP ikke er gode nok og minus 4 som ICNIPR mener støtter deres syn, men dersom du går nøye gjennom dem vil du se at det gjør de ikke) Tidligere leder for og grunnlegger av ICNIPR, Michael Repacholi, gikk over til å jobbe for EMF prosjektkontoret til WHO. Der mottok kontoret store pengesummer fra telekomnæringen da de skulle vurdere om WHO skulle støtte ICNIRP sine grenseverdier. Mer om dette i NRK sin artikkel «Tre strålende menn» På tross av alle avsløringer fortsetter WHO å støtte seg til ICNIRP sine grenseverdier, men etter sterk kritikk fra blant annet strålevern i andre land er de nå i gang med et arbeid for å reklassifisere kreftfaren stråling gir.
Staten har altså få til å jobbe for å ivareta folkehelsen, mens telekombransjen har store og sterke stemmer og sterke næringsinteresser og de bruker mange ressurser på å påvirke både politikere og befolkningen generelt.
Vi vil oppfordre Aukra kommune til å sette folkehelse og vitenskap foran næringslivets økonomiske interesse. Kommunene bør hente inn informasjon fra en EMF-forsker/lege med erfaring på feltet som er uavhengig av telekomindustrien. Kommunen bør også vurdere rådet fra Europarådets parlamentarikerforsamling som blant annet anbefaler som strakstiltak og sette nye grenseverdier for stråling innendørs som er 10 000 ganger lavere enn nåværende og innføre 100 000 ganger lavere grenseverdier på lengre sikt. Masten på Solem bør derfor flyttes lengst mulig unna boligområder og lekeplass.
Med hilsen
Hilde Jordal Myrset
Folkets strålevern avdeling Romsdal
10.04.2022
Klage på planlagt plassering av Telenor mast ved bustadfelt Solem 2:
Vi ser at Telenor skriver følgende:
«Hensikta med etableringa er å betre 4G dekninga på Solem og i Røssøyvågen, noko som vil gi betre mobildekning i desse områda. Det beste alternativet til plasseringa ved Skomakaren blei vurdert å være Bytingsvika om lag 3 km nord for opprinneleg tenkt plassering (innplassering i eksisterande Teliamast), men denne løysinga vart seinare gått vekk frå då den ikkje ville gi tilstrekkelig god 4G dekning på Solem og i Røssøyvågen».
Dette med dekning stemmer ikke. Vi har selv Telia-dekning på våre mobiltelefoner og har full dekning nedi havna i Røssøyvågen og på Solem, dette er sjekka mange ganger! Vi hadde tidligere en hytte i Ryfylke i Rogaland, der påstod Telenor at det var god dekning i område, noe som ikke stemte og vi måtte gå fra Telenor abonnement til Telia. Dette viser igjen at Telenor ikke har kontroll på sine dekningskart, og man må ta deres uttalelser med en klype salt.
Siden Teliamasten i Bytingsvika gir veldig god dekning så stillere vi oss undrende til at Telenor ikke har like godt utstyr for å gi tilsvarende dekning. Hvorfor har ikke Telenor like gode antenner som Telia? Her må dere tenke dere om.
Dersom Telenor har like godt utstyr, bør innplassering i eksisterende Teliamast i Bytingsvika som opprinnelig tenkt, være det beste alternativet.
Dersom Telenor ikke har like godt teknisk utstyr, bør det i hvert fall være mulig å flytte masten mye lenger sør, for eksempel på sørsiden av den myra der masten er tenkt plassert. Eller mye lenger bort fra bebyggelsen, det er store områder å ta av på Gossen, kabellegging er ingen stor utfordring med dagens teknologi. Det innebærer selvfølgelig avtale med andre grunneiere for å få flyttet masten bort fra boligfeltet.
Stråling er en ting, men en annen ting er at masten er skjemmende og lager støy i vinden. Plasseres masten i Bytingsvika, så kan eksisterende infrastruktur brukes og det blir ingen nye inngrep i naturen.
Håper dette blir tatt til etterretning, og vi avventer bygging av bolig inntil plassering av Telenormast er avgjort.
Hilsen
Hege Sølvik Solem & Robert Solem
Ønskjer du at din uttale ikkje skal visas på denne nettsida?
Huk av i boksen «Send skjult uttale» og fyll ut skjemaet under