Tilbake til aukra.kommune.no
Frist for merknader: 6. mai 2024

Reguleringsplan Gossen motorsenter - Høyring og offentleg ettersyn

Offentleg høyring og ettersyn

I medhald av plan- og bygningslova § 12-10 og 12-11, har utval for teknisk, miljø og næring i møte den 28. februar 2024, sak PS-2/24 vedteke å leggje reguleringsplan Gossen motorsenter ut til høyring og offentleg ettersyn i åtte (8) veker slik det går fram av vedlagte saksdokument. 

Planforslaget vert lagt ut til høyring og offentleg ettersyn i perioden 4. mars 2024 til 6. mai 2024.

Merknader til planforslaget 

  • Merknader til planforslaget skal sendast til kommunen innan 6. mai 2024, og vi ber om at de nyttar funksjonen «Send ein uttale til planen».
  • Det er òg mogleg å laste opp vedlegg.
  • Saksdokumenta finn du nedst i denne artikkelen.

Saksdokument

Uttale til saka

Uttalen vert synleg nedanfor. Uttalar som gjeld Aukra kommune sine plansaker vert registrert i kommunen sitt sak- og arkivsystem. Uttalar som inneheld sjikane og personangrep vert sletta.

  • Det er pr i dag mye støy fra banen når det pågår aktivitet. Om aktivitetsnivået økes må det utføres tiltak som fører til at støynivået ikke øker. Aktiviteten bør samordnes slik at støyperiodene reduseres.

    2024-04-25 14:38:10
    [Svar]  Link
  • Svar på høringen angående reguleringsplan motor cross anlegg.

    Og ha et tilbud og bredde innen aktivitet for barn og ungdom er noe som er viktig i Aukra kommune det samme er det innen idrett .
    Ha en stor bredde innen idrett er en god investering for den fremtidige generasjonen.
    Men det samme er viktighet for et godt bomiljø og et et levende bygdesamfunn ,friheten til og trives hjemme uten og måtte oppleve støy som gjør det umulig for mange og nytte tilværelsen på egen eiendom er en sak som denne regulerings planen handler om.
    Og støtsikre anlegget slik det fremstår i dag er en umulig oppgave når en hopper høyre en dagens støyvoller og er en ting som ført burde fått oppmerksomhet.
    Reguleringsplanen legger opp til at en kan kjøre fra 10-19 4 dager i ukedager og lørdag pluss 12-19 på søndager og rød dager unntatt noen, kan en lure på hva kommunen tenker skal skje me de som bor eller har hytte i bygden rundt.?
    Og hva med de som ikke er helt stødig på pc eller nettbrett og ikke har mulighet til og sitte og bla seg igjennom dokumentasjonen på nett,.Ved at kommunen i innspurten avslår ønske om folkemøte er jo med og skape digital utenforskap og er ganske så utrolig i en så stor sak som vil påvirke samfunnet .
    Her ønsker vi og skape trivsel og tilflytting , men er dette oppskriften på dette?
    Aukra kommune ønsker jo og være en fremtidsrettet kommune ,hva med om anlegget hadde vært det første i Norge med bruk av kun el cross sykler ?da hadde alle kunne opplevd en støy fri hverdag.

    Med Hilsen
    Frode Bjerkan

    2024-04-23 22:27:57
    [Svar]  Link
  • Løvikremma kystgard ligger i nærheten av planområdet. Løvikremma er en del av Romsdalsmuseet, men også en del av et kulturmiljø i Løvika. Kulturmiljøet er beskrevet i kulturmiljøplan for Aukra kommune 2023-2027.

    Det er viktig for Løvikremma at motorsportanlegget blir skjermet så godt som mulig for å ivareta det visuelle kulturmiljøet.

    Det er også viktig med god støyskjerming. Løvikremma er hovedsakelig åpent fra juni til august, og det er ikke heldig om støy gjør museumsopplevelsen dårlig for besøkende og deltakende.


    Løvikremma ser frem til videre god dialog med Aukra kommune og Gossen motorsenter/motorklubb.

    2024-04-23 18:37:32
    [Svar]  Link
  • Hei,

    Jeg er i utgangspunktet positiv til planen, men vil påpeke at støyen fra den nåværende crossbanen er ganske høy og den kommer ikke til å bli mindre med drifting og lignende.

    Vi bor omtrent 700 meter i luftlinje fra crossbanen, og selv med flere trerekker med sitkagran mellom oss, må vi lukke verandadøren for å kunne ha en normal samtale innendørs når det er crosskjøring.

    Jeg mener det er viktig å bygge støyvoller så høye som mulig, spesielt i retning Løvika, hvor det er mange naboer.

    Ideelt sett burde all motorkross vært elektrisk, dette ville minimere støyproblemet og tillate mer kjøring uten at det går utover naboene.

    2024-04-21 21:05:11
    [Svar]  Link
  • HØRINGSUTTALELSE VEDRØRENDE PLANLAGT MOTORSPORTANLEGG PÅ FLYPLASSOMRÅDET
    Undertegnede er eiere av Løvikvegen 310(hytte) og Løvikvegen 309 (bolig fra mars 2023) som ligger ytterst i Løvika. I løpet av lang tids hytteliv og ett års botid har vi i perioder opplevd betydelig støy fra flyplassområdet der støy fra motocrossbanen er den desidert mest generende, særlig i helgene. Støynivå og varighet har eskalert over tid. Utendørs er støy fra motocrossbanen direkte plagsom, særlig når mange kjører samtidig og når vindretningen er sørvestlig, og dette er jo den vanligste vindretningen her. De beskrevne støyforebyggende tiltak på crossbanen har ikke hatt særlig merkbar effekt hos oss. Eksempelvis var det i helgen 2.-3. mars og søndag 7.april i år tidvis et støynivå som gjorde det ubehagelig å oppholde seg utendørs, selv i stille vær.
    Vi ser av støymålingene at våre eiendommer og de fleste andre eiendommene i Løvika ansees å ligge i hvit sone. Vi kan ikke se at det er gjort støymålinger på disse eiendommene. Det opplyses at den utførte målingen ikke var optimal på grunn av vindretning og mindre aktivitet enn vanlig på banen. Det er etter vår oppfatning behov for en nærmere undersøkelse av støynivået i hele Løvikområdet under sørvestlige vindforhold med både normal og maksimal støybelastning fra crossbanen.
    Støyberegningene for planlagt anlegg, kapittel 4 angående T -1442 angir: «Utenfor gul sone vil man ha situasjoner der det forekommer hørbar lyd som kan ha ulik påvirkning alt etter områdets karakter og bruk. Det er ikke definert støysoner for slike områder, men det foreligger som nevnt anbefalte grenser fra myndighetene.»
    For å belyse nærområdenes situasjon bedre siterer vi fra ASPLAN VIAKS støymålingsrapport utført for Kristiansand kommune i forbindelse med et planlagt motorsportanlegg:
    "Beregninger av støy fra motorsport er beheftet med større usikkerhet enn f.eks. beregninger av vegtrafikkstøy. Dette skyldes stor spredning av emisjonsverdiene for motorsport og mindre kunnskap og data om støy fra slik aktivitet. I tillegg avgir motorsport høye emisjonsverdier og støyen brer seg over store avstander der beregningsverktøyet blir mer usikkert. Man har søkt å ivareta denne usikkerheten ved å gjøre beregningene konservative, dvs. ikke undervurdere støyemisjon og støyutbredelse. I tillegg er grensesettingen strengere for motorsport enn for vanlige samferdselskilder og for industri med jevn støyemisjon. Dette skyldes at støy fra motorsport har en karakter med større potensiale for å skape støyplager. Terrengskjerming er meget viktig; - har man fri sikt til et motorsportanlegg, kan man ha hørbar støy over flere kilometers avstand. Grensesettingen skiller imidlertid ikke mellom hørbar og ikke hørbar støy, grensen angir et nivå som et flertall vil oppfatte som «akseptabel», men et mindretall vil kunne føle seg «sterkt forstyrret». Sitat slutt.
    Vi vil tilføye at i et miljø med generell moderat støybelastning vil slik støy virke særlig belastende. Ut fra de tilbakemeldinger som er kommet fra beboere i Løvika, mener vi at flertallet føler seg sterkt forstyrret og at dette er en klar indikasjon på at de utførte målingene og beregningene er misvisende.

    SAMLET STØYBELASTNING
    Bruksfrekvensen som er planlagt og de grensene som kommunen har satt for motoraktivitetene tilsier at eksisterende crossbane og den nye bilbanen vekselvis kan være i bruk de fleste fredager, lørdager og søndager. I og med at området blir et senter for støygenerende aktiviteter (motorsport, fly/modellfly, skytebane og evt. andre) er det sannsynlig at støybelastningen vil øke over tid. Det vises her til opplysningen om at brukstiden på crossbanen kan økes fra ca 700 kjøretøytimer timer til 2700 kjøretøytimer pr år uten ytterligere støydempende tiltak. Det ligger også i planene at gocartbane, større bilbane for drifting, og bane for motard kan bli bygget. Alt dette vil avgi vesentlig mer støy. Summeres støykildene i området er det påregnelig at den samlede støybelastningen vil være negativ for bomiljø og livskvalitet i et vesentlig større område enn Løvika.

    I henhold til T1442 skal samlet støybelastning vurderes. I støyberegningen for nytt anlegg punkt 5 er støy fra flyplassen nevnt, men støy fra skytebanen og næringsvirksomhet er utelatt. Nær bebyggelsen ligger et industrianlegg (den gamle hermetikkfabrikken) hvor det i dag er svært liten aktivitet. Det bør tas høyde for at nye aktiviteter ved dette anlegget vil kunne øke støybelastningen.

    Vi mener at støyberegningene er utilstrekkelige fordi de ikke gir trygghet for et akseptabelt støynivå i bebyggelsen og turområdene i det som er definert som hvit sone.
    De aller fleste ønsker nok å bruke helgene til helsefremmende rekreasjon i fredelige omgivelser. Ut fra våre og andres erfaringer med støy fra crossbanen, bilstøy og annen støy fra flyplassområdet, og opplysningene i planverket om bruken av anlegget, mener vi at støybelastningen vil bli betydelig, særlig i helgene. Her ligger betydelige motsetninger og konfliktområder som kommunen bør ta hensyn til i planene.

    MILJØKONSEKVENSER
    Planverket konkluderer med at miljøkonsekvensene blir lave. Forskning viser at støy kan være helseskadelig. Vi savner en nærmere vurdering av dette aspektet. Anlegget ligger nær et attraktivt natur-og friluftsområde som kommuneplanen definerer som viktig. Økning av støybelastningen mener vi vil være uheldig både for fugle- og dyrelivet og, ikke minst, naturområdets rekreasjonsverdi for befolkningen. Miljødirektoratet tilrår at støyende virksomhet søkes lokalisert og utformet slik at støynivået i natur- og friluftsområder ikke øker. Utvidelse av anlegget kan følgelig være i strid med Miljødirektoratets tilråding.

    Utslipp av miljøskadelige stoffer fra motorsportaktivitetene er ikke vurdert. Mikroplast kommer i stor grad fra biltrafikk og er et sterkt økende miljøproblem. Rapporter fra Miljødirektoratet viser at mikroplast sprer seg via luft og vann. Forskning viser at så vel dyr som mennesker tar opp mikroplast i kroppen og at dette kan medføre helseskade. Motorsportaktivitetene kan over tid medføre en betydelig konsentrasjon av mikroplast på anlegget til skade for publikum og brukere, og med spredning til nærliggende områder for beite og dyrkning av korn og gress. Vi savner en beskrivelse av tiltak som skal sikre at slik forurensning holdes på et kontrollert, forsvarlig nivå.

    STØYBEGRENSENDE TILTAK
    Viktigste støybegrensende tiltak vil være tilstrekkelig støyskjerming og begrensning av brukstid. I helgene er brukstid 10-19 (lørdager) og 12-19(søndager). Helgebruk bør begrenses vesentlig mer enn angitt i planverket. Søndager bør skjermes helt, bortsett fra under konkurranser. Bruksbegrensning i ferietiden bør også vurderes. Ved motorsportkonkurranser kan disse pågå både lørdager og søndager, totalt inntil 8 helger/16 dager med støytopper som vil være vesentlig over grenseverdiene. Om prosjektet skal gjennomføres bør antall konkurransedager begrenses.

    KONKLUSJON
    Vi er positive til at kommunen tilrettelegger for aktiviteter for den unge generasjon, men kan ikke se at alle miljøfaktorer er ivaretatt. Det er med en viss forundring vi ser at kommuneadministrasjonen, i en tid der miljø og klima står i fokus, går inn for et så vidt stort anlegg med potensial for videre utbygging, og med åpenbare ulemper for mange. Vi mener at økte motorsport aktiviteter på det nivå som beskrives, uansett hvilke støyskjermingstiltak som blir etablert, vil ha betydelig negativ effekt for bomiljø og livskvalitet i vesentlig større boområder enn beskrevet i planverket.
    Før planene sluttbehandles bør det gjøres vurderinger som tar mer hensyn til aktuelle konfliktområder og miljøfaktorer, og som viser om det er mulig å komme frem til løsninger som gir et akseptabelt resultat for de som berøres.
    Tekniske støyberegninger er et område der folk flest har liten kunnskap. Vi vil tro at de fleste vil sette pris på at kommunen arrangerer et møte med befolkningen der eksperter redegjør om konsekvenser og svarer på spørsmål. Det er ønskelig at det til et slikt møte inviteres naboer til andre lignende motorsportanlegg for at de kan dele sine erfaringer.
    Dersom det ikke kan beskrives troverdige løsninger på alle miljøutfordringer bør dette prosjektet ikke godkjennes i sin nåværende form.

    Aukra, 10.04.2024
    Solfrid Tangen Birger Tangen

    2024-04-21 18:37:25
    [Svar]  Link
  • Attachment

    I planbeskrivelsen står det at det er forurenset grunn ved den gamle søppelfyllingen. Tiltaket som nå er planlagt kan også potensielt bidra til forurensning i form av oljesøl, eksos og mikroplast fra dekk.

    Tiltak i terrenget kan føre til at sigevann fra den gamle søppelfyllingen begynner å renner mot Løvik.
    Dersom vannet begynner å renne mot Løvika i stedet for Oterhalsen, vil grøftene og rørsystemene som tilhører 7/1 få en økt belastning. Økt belastning på grøftene kan føre til overvann på dyrket mark. Aukra kommune må følge med på økt vannbelastning, og gjøre eventuelle tiltak ved betydelig økt vannmengde og/eller farlig forurenset vann.

    Hvert tredje/fjerde år, renskes grøftene og kanalene i fra flyplassområdet og ned til hovedveien i Løvika. I den forbindelse kan det ikke være forurenset masse i kanalene, da disse massene blir lagt på dyrket mark.


    Tiltaket vil gi økt støy og lukt i Løvikbygda. sammensetningen av både økt støy og lukt er en negativ faktor. Det er ikke regulert støyskjerm mot Løvikbygda i nord langs arealformål MOT1. Selv om det ikke er lovpålagt å regulere inn støyskjerm i nord, kan en regulert støyskjerm mot Løvik være et positivt tiltak som vil hindre økt støy. Ber om at kommunen vurderer å regulere inn støyskjerm i nord. (Se vedlegg)

    Det er hensiktsmessig å ha aktivitet på begge anleggene samtidig. Bestemmelse 3.1.4 sier at det kan være kjøring fire dager i uken. Denne bestemmelsen burde gjelde for begge anleggene som en helhet. Det vil si at dersom MOT1 har aktivitet fire dager i uken, kan det ikke være aktivitet på MOT2 den femte dagen.

    Jannicke og Atle Løvik

    2024-04-12 18:36:30
    [Svar]  Link
  • Nedbygging av matjord går i mot regjeringas, EUs og FNs mål om økt selvforsyning. Selv om matjorda omdisponeres, er dette absolutt siste utvei - noe statsforvalteren har presisert. Jordstrukturen i området er god, jorda er lettdreven og matjorda som ressurs er begrenset.

    Det vil være dumt å bygge ned denne selv om ny jord dyrkes til eksisterende teig. Dette er fordi god jordstruktur tar lang tid å oppnå. I tillegg vil nydyrking av myr kunne medføre store utslipp av CH4 (metan). Dette er en særs potent klimagass.

    Lyng- og myrområder viktige økosystem. Gossen har et stort artsmangfold, og nedbygging av natur er en stor grunn til at det biologiske mangfoldet på jorda går nedover. Aukra kommune må ta sin del av ansvaret her fremover.

    Støy fra motor, forurensing, oljesøl, forsøpling, omgraving mm. vil skade både økosystemene, matproduksjonen og bomiljøet i nærheten. I en tid hvor kommunen må beholde de boende på øya, og hvor vi som samfunn er avhengig av økt matproduksjon og å begrense tap av biologisk mangfold, er det rart at kommunen prioriterer forurensende og miljøskadelige særinteresser.

    Som fjellvettregel nummer 8 så fint sier: "Vend i tide, det er ingen skam å snu".


    Kristian Onsøyen

    2024-04-05 13:40:08
    [Svar]  Link
  • Vi er særs skeptisk til etablering av bilbane på enden av
    flyplassen som vender mot Løvika.
    Etter mange år med tidvis støyplage frå motorcrossbanen,
    er vi redde for meir støy frå ein bilbane dersom den kjem
    endå nærare bustadane våre.
    Eit anna moment er avrenning fra oljesøl,bilgummi, og
    liknande. Eller i verste fall at vatnet frå den gamle søppelfyllinga skal snu og kome ned i elveløpa som renn
    mellom heimane våre i Løvika.

    Mvh
    Bjørn Løvik

    2024-03-10 20:55:36
    [Svar]  Link
Ønskjer du at din uttale ikkje skal visas på denne nettsida?

Huk av i boksen «Send skjult uttale» og fyll ut skjemaet under

Send skjult innspel

Din høyringsuttale til planen vert registrert i kommunen sitt sak- og arkivsystem. Meldinga vert ikkje publisert.

Plankart Gossen motorsenter