Frist for merknader: 6. mai 2024
Reguleringsplan Gossen motorsenter - Høyring og offentleg ettersyn
Offentleg høyring og ettersyn
I medhald av plan- og bygningslova § 12-10 og 12-11, har utval for teknisk, miljø og næring i møte den 28. februar 2024, sak PS-2/24 vedteke å leggje reguleringsplan Gossen motorsenter ut til høyring og offentleg ettersyn i åtte (8) veker slik det går fram av vedlagte saksdokument.
Planforslaget vert lagt ut til høyring og offentleg ettersyn i perioden 4. mars 2024 til 6. mai 2024.
Merknader til planforslaget
- Merknader til planforslaget skal sendast til kommunen innan 6. mai 2024, og vi ber om at de nyttar funksjonen «Send ein uttale til planen».
- Det er òg mogleg å laste opp vedlegg.
- Saksdokumenta finn du nedst i denne artikkelen.
Saksdokument
- Særutskrift (saksframlegg med vedtak)
- Plankart
- Føresegner
- Gjeldande reguleringsplanar som vert erstatta heilt eller delvis
- Lokalisering
- Baneforslag mottatt september 2023
- Støyvurdering for planlagt fleirbruksanlegg 2021
- Støyvurdering for eksisterande crossbane revidert 2023
- Støyvurdering for eksisterande crossbane 2009
- Forureinsingsrapport tidlegare sikkerheitssenter
- Forureinsingsrapport tidlegare avfallsdeponi
- Rapport frå gassmåling tidlegare avfallsdeponi
- Geotekniske grunnundersøkingar Gossen 2023
- Diverse korrespondanse mellom kommunen og Gossen motorsportklubb knytt til regulering
- Innkomne merknader etter fyrste gongs melding om oppstart
- Innkomne merknader etter ny melding om oppstart
- Rapport frå støymåling på eksisterande crossbane 2022
- Planomtale med ROS-analyse og konsekvensvurdering
Høyringsperioden er avslutta., Det er difor ikkje lengre muleg å gje uttale på denne planen.
Uttale til saka
Uttalen vert synleg nedanfor. Uttalar som gjeld Aukra kommune sine plansaker vert registrert i kommunen sitt sak- og arkivsystem. Uttalar som inneheld sjikane og personangrep vert sletta.
Vi har fritidsbolig på Rød. Boligen ligger et stykke fra motorsenteret, men lyden fra banene høres godt når det er kjøring der. Og nå skal det bli mer kjøring, på utvidet område og med lengre åpningstid! Ikke noe vi ønsker oss, ikke minst må helgefreden respekteres.
Anne Grete Rød Nakken og Endre NakkenEn annen veldig viktig ting er at Rødabukta er et fuglereservat, med et spesielt rikt fugleliv som det må tas hensyn til.
Vi stiller oss også bak de andre uttalelsene i saken
Etter mitt syn burde det være unødvendig med ei stor utredning for eller imot denne bilbanen.
Svein Ingvar LøvikFår håpe at de som skal beslutte denne saka sitter inne med såpass fornuft at de ser at en slik bane umulig kan legges så nær en levende grend.
Mvh
Svein Ingvar Løvik
I en tid, der klimakrisa er et faktum, ser vi med forundring på at Aukra kommune velger å sette i gang et forurensende, miljøskadelig tiltak ved å utvide dagens crossbane med bilbane. Aukra kommune har en klima- og miljøplan, der kommunen skriver at de ønsker å være et forbilde i klimasaken, blant annet med å bidra til reduksjon i klimagassutslepp gjennom rollen som planmyndighet. Også i andre planer blir FN sine bærekraftsmål stadig trukket fram – der klima og miljø er et viktig tema. Innen 2030 skal vi ALLE i Aukra ta klimavennlige valg og kommunen vil ha et rikt natur- og kulturlandskap, står det i klima- og miljøplanen. Er det kun innbyggere i Aukra som skal sørge for å nå disse mål? Eller skal kommunen og politikere bidra med å fatte vedtak som er i tråd med målene?
Markus og Martina S. BöttcherNedbygging av matjord/natur er heller ikke et klimavennlig valg. Riksrevisjonen har kritisert at det blir nedbygd for mye matjord i Norge. Regjeringen har oppfordret kommunene til å stanse nedbygging av matjord. I farvatnet av krigen i Ukraina har også Norge satt fokus på selvforsyning og ønsker at selvforsyningsgraden i landet vårt skal øke. Hvordan skal vi nå dette, når vi bare fortsetter å bygge ned mer og mer natur/jord? Det blir viktigere og viktigere å bevare naturen vår, med både flora og fauna. Men det er ikke bare natur/matjord som går tapt, slik støy som kommer fra anlegget allerede i dag er i tillegg stress for dyra. Studier viser at mennesker med sine aktiviteter skaper stor stress for dyra og at det har store konsekvenser for hvor dyrene ferdes – og hvilke områder de unngår.
Støynivået blir nevnt gjennomgående i de andre uttalene – her blir det stort sett trukket frem Løvika. Men støyet fra dagens bane høres godt også på andre siden av øya, som for eksempel i Oterhalsen. Med bilbane i tillegg til crossbane vil støyet øke betraktelig. Aktiviteten foregår hovedsakelig på helg. På søndager er det ikke lov å klippe plen på grunn av lovverket, men støy fra biler og motorsykler i timevis er ok? Etter vår forståelse av regelverket er det tillatt med kjøring på søndager, når det er konkurranser. Spesiell på vårparten er det kjøring på banen både lørdag og søndag – hver helg. Vi lurer på om det er konkurranse begge dager alle helger gjennom våren?
Samlet sett mener vi at å gå for en slik utvidelse er å gå i feil retning både med tanke på miljø, klima og bolyst. Dette er bare en trist og lite fremtidsrettet utvikling.
Jeg støtter innlegget til Jannicke og Atle Løvik, Løvik og Skarshaug vel
Ann Ingjerd DaleDette blir for stort anlegg så nære bebyggelsen og vil medføre støy, lukt og forurensning
Den nye turstien går gjennom vår kulturhistorie, flyplassen, gravrøyser, krigsminner ved kystfortet og utsikten mot havet. Da blir det helt feil å bygge et så stort anlegg her.
Som forpakter av gården Rød Gnr. 6 Bnr. 1 50% eiger av jorda til Storistølen beitelag og driver av mye av dyrkamarka Rød og indre del av Oterhalsen. Er vi betenkt av dei høye verdiene av miljøgift i grunnvannet fra den gamle søppelfyllinga. Sigvanet går mest troligst mot oss, og elva renner ut på Røaleira der badeplassen er. Etter den store jobben kommunen har gjort med den nye søppelfyllinga må vi nesten forvente at kommunen tar tak i denne gamle fyllinga, og sikrer kontroll på sig vannet om det blir bane eller ei.
Marius Lynge DaleFor Brødrene Dale ANS
Marius Lynge Dale
Vise berre til andres synspunkt og som støtter opp om trifsel,miljø,støyen. Frå havarisenterets røyklegging av deler av bygda,til crossbane ,har forholda vorte verre med støyen. Trur me alle meinar at "nok er nok".Ellers er det i nabokummunen og planer om ein tilsvarende bane,og som dei seier skal vare godt skjerma mot støy til lokalfolket. Prøv heller å få til crossbanen med den beste skjerminga. Lykke til !
Per LøvikREGULERINGSPLAN GOSSEN MOTORSENTER
Bjørn FossVi har siden 1994 hatt hytte i Løvika, Løvikvegen 312, og har i denne perioden opplevd støyen fra Gossen Motorsenter. Med de støyulemper dette har medført for oss, som ligger forholdsvis langt fra motorsenteret, er det med noe forbauselse at vi ser at det nå legges ut planer om en betydelig utvidelse av virksomheten.
Behovet for denne utvidelsen ser ut til å være dårlig dokumentert. Den kommer dessuten i konflikt med kommunens miljøplaner og ønsket om bevaring av turområder. Boligområdene i området vil bli sterkere belastet i form av støy enn i dag. Vi slutter oss til de kommentarer til reguleringsplanen som en levert av Birger og Solfrid Tangen, som er våre nærmeste naboer i Løvika.
Aukra 5.mai 2024
Audhild Rude og Bjørn Foss
Som lang tids bruker av fritidseiendommen Løvikvegen 310 har vi og vår familie erfart støyproblemene i helgene og feriene vi har oppholdt oss der. Når vi nå skal overta eiendommen har vi tross dette gledet oss stort til å nyte tilværelsen i en vakker, variert og sunn natur som i hvert fall i lange perioder er støyfri. Helt inntil reguleringsplanen ble offentliggjort. At kommunen legger opp til å godkjenne et prosjekt der særinteresser for en begrenset gruppe trumfer lokalsamfunnets og naturens grunnleggende behov er uforståelig. Verdien av det prosjektet kommunen har fremlagt kan på ingen måte oppveie for det verditap lokalsamfunn og natur vil bli påført. Det er også et paradoks at kommunen på denne måten undergraver sine egne betydelige investeringer i tilretteleggelse for bruk av de attraktive turområdene som i kommuneplanen er angitt som svært viktig. Gjennom nærhet til turløypa til Purkeneset har vi erfart at dette er et mye benyttet turområde, særlig i helgene. I samtaler med forbipasserende blir områdets natur og ro stadig berømmet. I tillegg til tap av livskvalitet for bygdas beboere og brukerne av naturområdet, frykter vi at prosjektet i stor grad vil ødelegge naturområdets egenart og tiltrekningskraft. Vi støtter i all hovedsak de innvendinger som høringsuttalelsene viser.
Inger Stine TangenInger Stine Tangen Ljøen og Pål Henrik Ljøen
Uttalelse angående reguleringsplan Gossen motorsenter.
Gro Kjellnes LøvikDigital utenforskap.
Manglende åpenhet og tilgjengelighet for alle lag av innbyggere. Ikke alle er digitale- også disse menneskene har rett til å motta tilstrekkelig informasjon om saken. Gossen motorklubb og Aukra kommune sin manglende vilje til å holde åpent informasjonsmøte for bygda om en så omfattende reguleringsplan bidrar ikke til å styrke tilliten til at instansene har gjort en grundig jobb med planen av hensyn til folk og miljø i gjeldende område.
Forurensing.
Som nabo til eksisterende anlegg og foreslått fremtidig anlegg (eiendom 8/2 og 8/3) ser vi med stor bekymring på mulig økt forurensing av både jord og luft.
Dyrkamark og beitemark kan forurenses av tilsig fra forurenset grunn når det blir rotet opp i denne i forbindelse med utgraving. Når motorsenteret er etablert vil det bli mengder med microplast fra dekk (særskilt ved drifting). Denne plasten sprer seg via vann og luft til våre marker for så å bli tatt opp i kyrne- som i siste instans havner på våre matbord. Vi kan ikke se at det er laget noe plan for å samle opp denne type forurensing. Etter kunnskap som finnes om microplast i dag; burde ikke et moderne anlegg ha krav om system som fanger opp mest mulig av denne?
Økt luftforurensing vil ha negativ virkning på fugle- og dyrelivet i Løvika.
Støy.
Vi har vært nabo til crossbanen i mange år. Det har tidvis gått veldig bra, men vi har de siste 3-4 år merket en stor økning av støy fra banen. Dette skyldes kanskje både økt bruk og/eller bruk av større sykler? Vi har ikke merket noe særlig bedring etter oppførelse av støydempende voll. Noe av grunnen for dette kan være endring av hopp på banen. Det er lite betryggende når endringer kan gjøres uten søknad eller varsel. Hvem skal passe på at gjeldende planer overholdes og at støyskjerming tilfredsstiller kravene? En jordvoll synker sammen og må derfor bygges på og vedlikeholdes.
Den siste målingen som ble gjort under kjøring er ikke representativt for hvordan lyden bærer. Det var en sjelden stille dag til å være kjøredag. Vi fikk også høre at de ikke hadde fått tak i nok sykler og store nok sykler til kjøring i tidsrommet målingene ble utført.
Forslag til ny plan legger opp til betydelig økning av kjøretid og stor fleksibilitet. At Aukra kommune legger opp til at kjøring på de forskjellige banene ikke skal skje samtidig er helt ufattelig. Med dette legger de opp til at støy fordeles over lengre perioder. I teorien må vi belage oss på mulig støy fra banen fire dager i uken. Det kan bety alle helger lørdag 10-19, søndag 12-19 unntatt helligdager! Hvem kan si «ja» til dette?!
Det tillates kjøring fra klokken 12 søndager. I Lov om helligdager og helligdagsfred står det at det er forbudt å drive med «utilbørlig larm» på søndager. I den samme loven står det også at det ikke er lov å arrangere sportskonkurranser før kl 13 på søndager.
Verdiforringelse.
Dersom den nye planen blir godkjent, vil det føre til betydelig dårligere livskvalitet for oss i Hellegota 178. Alle dager i året hvor været tillater oss å nyte dagene utendørs vil mulig være sammenfallende med øredøvende leven fra banene.
Redusert livskvalitet for oss som bor her nå er en ting, men en annen side av den saken er at verdien på vår eiendom forringes. Dersom vi skulle ønske å selge en dag; hvem ønsker å kjøpe et sted man ikke kan oppholde seg utendørs uten stor risiko for støyplager over lovlig nivå?!
Det står i rapporten fra Sweco:
«Når det gjelder baneforslag 2, vil denne strekke seg adskillig lenger øst- og sørover, og komme nærmere boligbebyggelse. Det er boliger øst for området som vil bli mest støyutsatt. For å redusere støynivået her må det etableres en voll i østenden av banen. Som Tabell 3 viser vil en med en 5 meter høy voll som vist i støysonekart (se vedlegg) da unngå overskridelser med 6 samtidige gokarter og 3 samtidige kjøretøy ved motard. Ved 6 samtidige kjæretøy ved motard vil en få mindre overskridelser ved to boliger, Hellegota 178 (gnr/bnr 8/3) og Løvikvegen 257 (gnr/bnr 7/10). Ved drifting vil en få mindre overskridelser ved Hellegota 178 selv med kun en bil. Å heve vollen til 6 meter vil kun gi beskjeden reduksjon i støynivå ved Hellegota 178, og vil ikke være nok til å komme under grenseverdi. Overskridelsen er likevel ikke større enn at det er innenfor usikkerheten, og drifting med et kjøretøy av gangen anses som greit. Ved å øke til 2 samtidige biler ser en av Tabell 3 at antall boliger med overskridelser av grenseverdi øker, samtidig som lydnivået øker. Det anbefales derfor å sette en grense på en bil av gangen ved drifting, og heller åpne for å kunne søke om midlertidig fravik fra dette i de tilfeller det kan være aktuelt.
Baneforslag 3. Her er det lagt opp til flere mulig sløyfer. Blå linje er treningsbane for drifting, tenkt til treningsbruk. Gul linje er hovedbane for drifting, tenkt til stevner og konkurranser. Den lengste sløyfen er racingbane, der det kun vil være et kjøretøy av gangen. Denne banevarianten gir mindre støybelastning enn forslag 2, men vil fortsatt gi en mindre overskridelse av grenseverdi for Hellegota 178 ved to samtidige driftingbiler. Dette er med 6 meter høy voll i øst. Denne banevarianten gir ingen overskridelser for andre boliger med to samtidige driftingbilder. Beregnet støynivå på fasade for Hellegota 178 er 63 – 64 dB på fasade mot vest. Dette gjelder for begge driftingsløyfene. Racingbanen vil ikke gi overskridelser om det kun er et kjøretøy av gangen. Med en løsning med to sløyfer vil det være mulig å kjøre den korteste sløyfen med to biler under trenging, samt den lange sløyfen med en bil, og søke om dispensasjon til å bruke lang sløyfe med to samtidige biler de gangene i året det er konkurranse.»
Denne rapporten er kun en utredning og vil ikke kunne gi nøyaktig svar på hvor mye støy som vil påvirke oss som bor her. Mulighet for dispensasjoner og avvik fra bestemmelser er med på å øke usikkerhet i henhold til støynivå. Løvika vil bli lite attraktivt som bo- og rekreasjonsområde.
Hvem skal økonomisk kompensere for verdiforringelsen av eiendommene for oss og andre i samme situasjon? Aukra kommune, Gossen motorsenter …? Å godkjenne denne reguleringsplanen har større konsekvenser for bygda vår enn folk utenfra kan eller vil se.
Oppfordrer beslutningstakere til å stille seg følgende spørsmål: med gitte informasjonen, og om jeg eller min familie bodde her, ville jeg da svart "ja" til godkjenning av denne reguleringsplanen?
Totalbelastning.
Dagens situasjon er at i tillegg til betydelig støy i direkte sammenheng med kjøring på bane har trafikken økt betydelig i forbindelse med motorsenteret sin aktivitet.
Vi har også tidvis støy fra aktivitet på skytebane, småfly og radiostyrte fly. Vi ønsker ikke utvidet aktivitet som gir mer støy. Vi ønsker at det blir gjort tiltak som reduserer dagens tøy og regulerer tidsrommet aktivitetene kan foregå på en måte som gir innbyggerne mer helgefred.
Folkehelse.
Vi skal ikke være de som definerer hva god folkehelse er, men kombinasjon tursti/rekreasjonsområde med motorsport er ikke det vi ser som helsebringende. Vi ønsker at Aukra kommune prioriterer folkehelsa til innbyggernes som bor i bygda og bruker turstiene foran eventuelle brukere av banene.
‘
Vil legge til at vi er enige i det meste som kommer frem i de andre merknadene til planforslaget.
Om det skulle være noen tvil: vi er sterkt imot godkjenning av den foreslåtte reguleringsplanen!
Vårt forslag er at motorsenteret ser på anlegget de har i dag og gjør forbedringer som er innenfor dagens plan og støyskjerming som tilfredsstiller kravene.
Gro Kjellnes Løvik og Odd Joar Vevang
Uttalelse fra Løvik og Skarshaug Vel vedr. Reguleringsplan Gossen motorsenter
Løvik og Skarshaug VelDenne saken ble behandlet i styremøte 22. april 2024 der det ble besluttet å legge inn en uttalelse fra velforeningen. Velets forslag til uttalelse ble gjennomgått og diskutert i medlemsmøte 2. mai.
Innledningsvis så ønsker vi å kommentere at det planlagte informasjonsmøtet ikke ble avholdt. Dette stiller vi oss undrende til da denne reguleringsplanen er en kompleks sak som er tilgjengelig kun gjennom digitale plattformer. Det er flere av beboerne i Løvika som ønsket et slikt møte da det vil lette tilgang til informasjon for de som ikke er så godt vante med digitale løsninger.
Det er flere viktige faktorer å ta hensyn til i en slik reguleringsplan for å sikre en god balanse mellom motorsportaktiviteter og hensynet til nabolaget og nærmiljøet. Her er noen nøkkelfaktorer vi mener er viktige å vurdere:
1. Støyproblematikk:
Mangfold i aktivitetstilbud for barn og ungdom er viktig, men det må ikke gå på bekostning og medføre forringelse av bomiljø og verdi av naboers eiendommer. Som det kommer frem av høringsuttalelsene som er lagt inn, så er støyproblematikk en fellesnevner. Kommunen er godt kjent med de utfordringer som har vært frem til nå med eksisterende crossbane. Kommunen har også bevilget penger til motorklubben for å blant annet å utbedre støyvoller. Vi tar utgangspunkt i at dette arbeidet nå er fullført, men allikevel så ser vi en økende mengder tilbakemeldinger på at støy fortsatt er et stort problem. Dette må Kommunen ta på alvor og finne ut av. Støynivået av slike motoranlegg skal være innenfor støyretningslinjen T-1442.
Det er derfor viktig å iverksette effektive støyreduserende tiltak for å minimere innvirkningen av støy fra motorsportaktivitetene på nærliggende boliger. Dette kan inkludere bruk av støyskjermer, støydempende materialer og begrensninger i støyende aktiviteter i visse tidsperioder
2. Aktivitetstid -og omfang:
Vi registrerer også at brukstiden vil øke betydelig i den nye foreslåtte reguleringsplanen sammenlignet med den som gjelder i dag. Den nye reguleringsplanen foreslår en mulig total tillatt aktivitet på 36 timer per uke sammenlignet med 12 timer i dag.
Nøye vurdering av den tillatte aktivitetstiden er dermed meget viktig. Økning i aktivitetstid må derfor balanseres med hensynet til nabolagets behov for ro og kvalitet i bomiljøet. En grundig vurdering av totalt timeantall per uke og passende regulering av dette er avgjørende. I dette ligger det at det må settes et spesifikt timetak for bruk av banen per uke. Helligdager og søndager må skjermes med unntak av søndager for de helger det er konkurransekjøring.
3. Natur, miljø og Løvika som turområde:
Flere kommentarer går også på miljøkonsekvenser som er viktig å ivareta. Det er flere som tar opp dette med sigevannsproblematikk fra den gamle søppelfyllingen og miljøgifter som kan komme på avveie og gjøre skade. Videre er det stilt spørsmål ved om kommunen har uredet tilstrekkelig godt nok for det som går på klima, miljø, natur og folkehelse. Det stilles derfor spørsmål ved ROS analysen som ligger til grunn fra kommunen sin side. Det å ha et motorsportsanlegg som en del av et naturområde som er tilrettelagt for rekreasjon og fine naturopplevelser virker som en utfordrende tilnærming. Vi ber derfor om å få en nærmere beskrivelse fra kommunen sin side om hvordan de vurderer en slik helhet. Vi vil også vise til tilsvaret fra Løvikremma / Romsdalsmuseet i forhold til kulturmiljøet og hvordan støy vil påvirke gjestene sin museumsopplevelse.
En ny reguleringsplan må derfor ivareta at motorsportsaktivitetene ikke må gå på bekostning av viktige natur- og turområder i nærheten. Bevaring og opprettholdelse av slike områder er viktig for trivsel og rekreasjon i lokalsamfunnet. Her kan også nevnes at det har blitt lagt ned mye arbeid i senere år med ny tursti som bl.a. tar oss til Løvik Kystfort.
4. Videre samarbeid i utarbeiding av ny reguleringsplan – Kommunens rolle:
Vi mener det blir viktig å involvere lokale interessenter, inkludert nabolaget og velforeninger, i prosessen med å utarbeide reguleringsplanen. Åpen og tydelig kommunikasjon samt muligheten til å gi innspill og tilbakemeldinger er viktig for å sikre at bekymringer og synspunkter blir tatt hensyn til. Velforeningen ber derfor om at det sikres innsyn i de tilsvar kommunen gir før saken sendes over til politisk behandling.
Løvik og Skarshaug Vel vil også minne om kommunens ansvar for å ikke bare regulere, men også å overvåke etterlevelse av reguleringsplanen slik at disse aktivitetene ikke går utover det som er tillatt i reguleringsplanen.
5. Sikkerhet og infrastruktur:
Å sikre tilstrekkelig sikkerhetstiltak og infrastruktur rundt de regulerte motorsportanleggene er avgjørende for å beskytte utøvere, tilskuere og lokalsamfunnet generelt. Dette inkluderer tilgangsveier, parkeringsmuligheter og beredskapsplaner.
Ved å ta hensyn til disse faktorene og ved å følge en grundig planleggingsprosess med søkelys på bærekraftighet og balanse, kan en motorcrossbane potensielt være en positiv ressurs for lokalsamfunnet samtidig som man tar vare på kvaliteten i bomiljøet og ivaretar natur- og turområder.
Velforeningen oppfordrer også alle som har synspunkter til den foreslåtte reguleringsplanen å legge dette inn slik at alle relevante forhold kommer frem.
Mvh Styret
Løvik og Skarshaug Vel
Storistølen Beitelag driv jordbruk på andre sida av den gamle søppelhola.Viser til rapp. om miljøgifter. Går ut ifrå at de eventelt forureina sigevatn gjerne går vestover og over lagets område,og hamna til slutt i Røaleira.Går og ut ifrå at om bilbanen vert realisert,vil dette verta fjerna. Er det eit miljø problem ellers,bør kansje kommunen fjerne det,uansett om bilbanen kjem eller ikkje ? For Beitelaget, Per.
Per LØVIKDet er et stort eksisterende støyproblem i Løvika per i dag og vi orker ikke oppholde oss i egen hage når kjøringen pågår. Støybelastningen er ekstra ille i helgene. Dette nye planforslaget vil komme som en ytterligere belastning med en enda kraftigere, høyfrekvente støykilder. Topografien i Løvika er uten naturlig skjerming i terrenget, og er særdeles uegnet til motorsport.
Tove Løvik PettersenVi ønsker ikke at disse planene gjennomføres da dette ytterligere vil forringe miljøet og folkehelsa i Løvika. Dagens situasjon er allerede uholdbar (noe som kommunen kjenner til da det har det vært mye korrespondanse med kommunen fra innbyggerne i Løvika de siste årene), og vi finner det underlig at det nå planlegges nye utvidelser når dagens eksisterende bane skaper uholdbare forhold for bygdas innbyggere.
STØYBEREGNINGER OG OPPLEVD STØY
KILDE Akustikk Støyrapport 2009: Beregninger ble utført på en banetrase som ikke representerer banen slik den er i dag, men en mindre krevende/lavere variant. Beregninger er utført på en bane som ikke har det store hoppet i banen, disse beregningene viser likevel at det må være støyvoller 4-6 meter over terrenget rundt hele banen og også delvis inne i baneområdet for å møte kravene i retningslinje T-1442.
Ønsker å se dokumentasjon på at dagens støyvollene møter kravet fra disse beregningene.
Multikonsult Støyrapport 2023 – Bestrider gyldighet av rapport på basis av input data brukt i beregnigner:
Denne rapporten viser til «utvidelsen i 2020» -(Hva innebærer dette? Jeg antar det er det store hoppet, + noe mer?). Her er det naturlige utfallet (siden dette er en bane som ruver høyere i terrenget) at det vil komme ytterligere krav om høyde på støyvoller i og rundt banen. Men, rapporten konkluderer med at det ikke er nødvendig med mer støyskjerming enn støyskjermingen (voll) som ble etablert i forbindelse med utvidelsen i 2020. Dette virker ikke logisk! Designcasen med tanke på antall sykler er den samme for 2009 og 2023, men banene som 2023 beregningene skal være basert på er mye mer utfordrende støymessig bane. Støyvoller som ble beregnet nødvendig i 2009 rapporten (med den lave banen) er heller ikke i sin helhet på plass, og jeg vil med dette bestride gyldigheten av denne rapporten. Her er det noe som ikke stemmer! Det at vi opplever støy som er så plagsom at vi blir tvunget til å være inne mens kjøring pågår, at man kan se hoppet uten innvendig skjerming og kjørerne på banene når man står på jordene er også en klar indikasjon på at noe ikke er riktig her.
For å ha et beregningsunderlag og beregninger som vi stoler på her (antar at kommunen ønsker en prosess rundt dette som oppfattes som åpen, ærlig og at alle parter i saken opplever å bli hørt), ber jeg kommunene fremlegge underlaget som støyrapporten(Multiconsult 2023) er basert på. Jeg har snakket med Multiconsult i dag (03.05-2024, Kolbjørn Selvåg), og de har ikke problemer med å fremlegge dokumentasjon på underlaget som beregninger er basert på, men de trenger en bestilling/henvendelse fra kommunen/motorklubben for å fremlegge dette.
Ber om at det legges frem beregningsunderlag for 2023 Multiconsult rapporten:
• Layout, elevasjon, trase’ av banen mm.
• Høyde på støyvoller rundt banen
• Høyde på støyvoller inne i banene
• Annen nødvendig info som Multiconsult mener er av betydning for resultatet
Ber om at det gjennomføres synfaring/dokumentering, sammen med representanter fra Løvikas innbyggere på:
• høyder på vollene rundt banen – Sammenligning med krav fra 2009 rapport – Sammenligne med 2023 rapport
• høyde på voller/skjerming inne i banene – Sammenligne med 2009 rapport – Sammenligne med 2023 rapport
• dokumentasjon på innføring/godkjenning av det store hoppet i banen (dette lå ikke inne i 2009 rapporten). Dette har jeg etterspurt kommunen flere ganger(se mail 21.09-2022), men har fortsatt ikke fått svar. Så, jeg ber enda en gang om at det fremlegges dokumentasjon på dette
I sakspapirer står det «NB! I 2023 blei støyvollane på eksisterande crossbane for motorsyklar rehabilitert og auka i høgde for ytterlegare å redusere ulemper fra støy under kjøring.» - Ønsker at det legges frem dokumentasjon på hva som faktisk ble gjort. Det er heller ikke merket bedring på støyproblematikken etter denne øvelsen.
Ønsker samtidig å minne om at å sette opp enkle plankegjerder med hull i ikke kan regnes som en godkjent støyskjerming. Dette er det også sendt mail på til kommunene ved flere anledninger.
REGULERINGSPLAN
Reguleringsplanen til nå har vært: «Reguleringsplanen for anlegget angir at det for motocrossbanen er tillatt med inntil 15 syklar, fordelt på motorstørrelser fra 50 til 450 cc, i aktivitet per trening. Treningsomfanget kan være inntil 12 timer i uken, fordelt på 2–3 ganger per uke. Det er i tillegg tillatt med inntil 8 helger med konkurranse hvert år»
Nytt forslag er: «I dei reviderte reguleringsføresegnene til planen er det gjort nokre endingar, det er no gått vekk frå fastsatt timetal per veke, og heller valt ei løysing som fleire andre anlegg for motorsport nyttar seg av: køyring inntil fire dagar per veke, i perioda 10:00 – 19:00 på vekedagar og laurdagar, og mellom 12:00 – 19:00 på søndagar. Det er i tillegg tillatt med inntil 8 helger med konkurranser per år. Det er ikkje tillatt med trening og konkurransar på fyrste nyttårsdag, fyrste påskedag, fyrste pinsedag, fyrste juledag og annen juledag. Det vil være køyring anten på crossbana eller fleirbruksanlegget, ikkje på begge samstundes, dette for å redusere ulempene knytt til støy.»
Vi har klaget på støy og uholdbare boforhold på grunn av crossingen i over 3 år, og hva er kommunes respons? Å øke kjøretid fra 12 til 36 timer i uka! Samt at antall dager økes fra 3 til 4!. Dette er helt utrolig! Hva er begrunnelsen for at kommunen mener dette er en god løsningen på støybelastningen? Det kan nå bli kjøring 4 dager i uka nå med opptil 9 timer hverdager og 7 timer søndager. Det er kun 5 helligdager som er fredet i året, ellers kan det være kjøring 36 timer i uka og 16 timer hver eneste helg, lørdager og søndager. Dette er nok noe som kan fungere for en bane som ligger langt unna bebyggelse og naturlige skjerminger i terrenget, men IKKE på banen i Løvika.
Vi har sett at det ofte er tilreisende som kommer til banene med store bobiler og mangler sykler/kjørere. En slik åpen reguleringsplan vil tiltrekke seg kjørere fra nabokommuner/fylker og ytterligere forverre et allerede belastet støybilde.
Hvor mange aktive medlemmer er det i på Gossen i dag?
Hva er bakgrunnen for at vi som naboer som plages med støy og klager ikke blir hørt, og at man heller øker tillatt kjøre tid fra 12 til 36 timer?
Ser at kommunen henviser til at dette er en ordning flere andre anlegg benytter seg av. Vennligst legg frem eksempler på sammenlignbare anlegg som har en slik løsning. Dvs. anlegg som har en bane tett på bebyggelse, som ikke har naturlig skjerming i terrenget, har mangelfull støyskjerming internt i banene og som har traseer/hopp i banene som er høyere enn alle støyvollene.
En reguleringsplan bør være tydelig, avgrenset og ta hensyn til alle involverte prater
Forslag (forutsatt at støyvoller, og støy i seg selv, møter kravene): Maksimalt 9 timer kjøring i uka fordelt på 3 dager med maksimalt 3 timer hver gang. Dager og tidspunkt skal være fastsatte. Aldri kjøring på søndager og helligdager og maksimalt 3 konkurransehelger i året. stengt i skolens sommerferie En slik plan vil hindre at Løvika blir fristedet for helge- og feriekjøring for andre kommuner og fylker som ønsker å komme til et sted der det er mer eller mindre fritt frem for enormt mange timer med kjøring.
STØYMÅLINGER
Det ble utført støymålinger i august 2022. Støymålinger gir kun gi et øyeblikksbilde påvirket av vær, vind, hvor tett syklene kjører, antall og størrelse på syklene, sjåfør, hvor mye de drar på, valg av trase’ etc. Og er man interessert i å få lave støytall, så setter man på få små sykler som kjører forsiktig, og som ikke drar på som man ellers ville gjort. Man kan med andre ord få det svaret man «vil».
På denne testen hadde man aktører som hadde interesse i å få så lave støytall som mulig. Kommentarer fra naboer var at på disse støymåledagene var det merkbart mindre lyd fra banene enn ellers. Så, her er det flere faktorer som ikke legger grunnlag for at støymålingene (øyeblikksbildet) ble av den kvalitet og konfidensverdi som ønsket. Mail til kommunene om dette ble sendt 21.09-2022
FOLKEHELSE
Ser at kommunene beskriver her hvor bra dette motrocrossanlegget er for den generelle folkehelsa. Dette er en ensidig tilnærming. Her mangler et viktig punkt! Naboer til banen utsettes for stor støybelastning, og støy er et stort folkehelseproblem og gir alvorlig helseskade. Hvordan vurderer kommunen at folkehelsa til innbyggere rundt crossbane er ivaretatt med støy og kjøring 36 timer hver uke? Tillatelse til 16 ! timers kjøring i helgene (både lørdager og søndager)
Det står i saksdokumentene: «Støyvurderingane og dei avbøtande tiltaka er avgjerande ved realisering av banen, for å begrense belastningar for naboar». Kan ikke se at det er gjort avbøtende tiltak her. Støyvoller er ikke i henhold til krav. Rapporter er høyst sannsynlig beregnet på feil underlag og det er tillatt med 36 timer kjøring i uka, 4 dager, der erfaring viser at det aller meste av kjøring blir gjort om helgene når folk trenger ro. Dette vil vi sier det motsatte av avbøtende tiltak. Her påfører kommunen innbyggerne et folkehelseproblem. Både i form av støy i enormt mange timer i uka, samt at det heller ikke er ro i helger og helligdager.
Gode avbøtende tiltak ville være:
1. Kun tillatt med eklektiske motorcrossykler
2. Gjør beregninger på riktig grunnlag (faktiske banetrase, støyvoller etc. )
3. Sett opp høye nok jordvoller som faktisk demper støyen både inne i banene og rundt (hullete plankegjerder holder ikke)
4. Begrens tillatt kjøretid – Antall dager og antall timer. (mindre enn det er i dag da folk allerede er sterkt plaget)
5. Ikke ha åpen bane for tilreisende. Banene er vel egentlg beregnet som et tilbud til kommunens barn/unge.
6. Reduser høyden på hopp
7. Øk høyden på støyvoller
8. Ikke innføre nye støyende tiltak som drifting og motard. Det er mer enn nok med støy fra eksisterende anlegg
Et annet aspekt ved denne støysaken er eiendomspriser. Utviklingene denne saken tar gjør at flere gjør seg tanker om at man rett og slett må flytte for å bevare helsa. Hvilke tanker har kommunen om at man vurderer å flytte for å bevare helsa på grunn av eksisterende støy? Samt påvirkning av eiendomsprisene?
HELHETSVURDERING
I Løvika har vi mange naturstier, krigsminner (Løvik kystfort), samt Remmen (museum), disse trekker til seg mange mennesker, hvor man kan trekke seg tilbake for rekreasjon. Det er utfordrende nok med dagens motorstøy, i tillegg til flyplassen, skytebanen. Det blir da helt galskap å utvide støyen (med økt kjøretid på crossbanen i tillegg til nye baneforslag for drifting og motard). De eksisterende støynivåene fra motorcrossbanen overstiger allerede grensene for komfortabelt samboerskap og har en merkbar negativ effekt på lokalsamfunnets livskvalitet. En utvidelse ville bare forverre denne situasjonen.
Vedvarende eksponering for høy støy og luftforurensning har direkte konsekvenser for fysisk og mental helse, spesielt for barn og eldre som bor i umiddelbar nærhet. Økning i aktivitet vil påvirke det lokale dyrelivet og kan forårsake ytterligere skade på det naturlige habitatet. Ekstra forurensning i form av støv, eksosgasser og oljesøl må også tas i betraktning.
OBJEKTIV VURDERING
Vi er meget forbauset over kommunens håndtering av denne støysaken, og opplever at forslag til reguleringsplan, og videre planer av ekstremet støyende aktiviteter, ikke tar innover seg den enorme belastningen dette påføre folk som bor og oppholder seg i Løvika.
Ser av dokumentasjonene at kommunen har mange møter med motorklubben, men avslår å møte folk i bygda for info- møte. Vi ønsker at det gjøres en vurdering av samtlige saksbehandlernes habilitet. Dette for å sikre prosessens integritet.
Tenker det her kan være hensiktsmessig å få inn en objektiv part som kan se på saken for å sikre at alle parter blir hørt ,og at det kan komme frem til en løsning som er bærekraftig for alle.
Vi ber herved om at kommunen tar hensyn til disse bekymringene og reduserer støy fra eksisterende anlegg, reduserer kjøretider og ikke tilfører nye støykilder.
Aadne Pettersen
Tove Løvik Pettersen Løvikvegen 281
Ad ny reguleringsplan for eksisterende cross- og ny motorsportbane
Live MordalHvem er denne planen for?
Den er absolutt ikke for naboene i Løvika og langs Hauglandsveien, som har vært utsatt for svært plagsom støy på fridager og helligdager, og nå blir presentert for en bane som kommer til å generere mye mer støy. Bilbanen er tenkt til drifting, som består av at man sladder med overlegg – dvs. at det produseres hyling fra dekk mot underlaget så godt som hele tiden. Multiconsult som er leid inn til støyberegning kommenterer at: Lydemisjon settes som for racing. Støy fra hjulspinn gir økt støyplage for omgivelsene.
Dette kommer altså i tillegg til crossbanen.
Planen er ikke for turgåerne som oppsøker stiene vest- og nordover for trening, god helse, og rekreasjon. Banestøyen høres helt nord i Løvika med rett vindretning, så da kan du bare glemme å finne ro i naturen. Støyen og aktiviteten kommer garantert til å skremme vekk enda mer av de fugleartene som har hekket i området, slik at naturopplevelsen forringes.
Planen kolliderer med mange punkt i Aukra kommunes egen miljøplan, da banen er verken klima- eller miljøvennlig. For eks. er drifting antakelig den bilsporten som raskest sliter dekkene ned til mikropartikler. Som havner i terrenget, dyrka mark i nærheten, i vannet, og etter hvert i levende organismer. Miljøplanen til Aukra har «Fra ord til handling» som slagord. Gjennomføring av denne planen vil ikke være en handling for naturen og miljøet.
Apropos å ta vare på det som lever, og å unngå nedbygging av dyrkbar jord, smak litt på denne formuleringen:
Kommunen ser det som uheldig at dyrkamarka fragmenterer planområdet…..Kommunen ønskte derfor i utgangspunktet å søke og få omdisponert dyrkajorda til motorsportføremål.
Når ble matjord, som er så nyttig og viktig, til noe som fragmenterer en plan for noens hobby?
Det står at tilbudet er etterspurt i kommunen – hvor mange har spurt? Er det et knippe entusiaster? Er det mange flere enn de som syns støyen er plagsom? Da innleid konsulent SWECO skulle måle støy rundt banen, møtte fem crosskjørere de tre dagene det gjaldt langmålingen. Det kan tyde på at dette er en relativt dyr satsning, for få brukere. Det ligger gode, godkjente baner innen kort reiseavstand, f.eks i Årødalen.
Det blir nevnt at dette kan være et tilbud for ungdom. Jeg har litt over middels mye å gjøre med ungdom, og lurer på hva som er tenkt: crossbanen må være for de ungdommene som har råd til sykkel, hjelm, dress og annet utstyr som følger med? Det er en del utfordringer på gang i ungdomsmiljøene i kommunen, det nevnes bl.a. på møtet i Politirådet, som tar opp viktigheten rus- og kriminalitetsforebyggende aktiviteter. På kvelden og natta kan man innimellom høre lyd av spinning fra sikkerhetssenteret, og at det kjøres i stor, stor hastighet på veiene i området. Hva er tenkt i forhold til åpningstider, voksentetthet? Hvem, og hvor mange, vil dette i virkeligheten være et tilbud for?
Den verste faktoren er uansett den infernalske støyen. Aukra kommune hadde en gyllen mulighet til å måle støyplagen fra banen i 2022 etter mye press fra naboer. Konsulentfirmaet SWECO ble leid inn av kommunen. Det ble gjort en manuell øyeblikksmåling, deretter skulle det gjennomføres en måling over tre dager. Kommunen overlot til klubben å sørge for at det ble kjørt «som vanlig» på banen de neste døgnene. Det var maks fem sykler på banen i løpet av den tiden. Vindretningen var ugunstig, og det var lite aktivitet på banen – og det ble selvfølgelig ikke representativt for det vi ønsket undersøkt. Man kunne ha målt støy ved maks belastning på banen en gang for alle – men det som ble målt, var hvor mye lyd som produseres når 2 til 5 sykler kjører litt tilfeldig.
Nå har kommunen henta inn nye beregninger for støy, fra et annet firma.
SWECO påpekte samtidig at vollen rundt banen ikke var så høy som det som var lagt til grunn i beregningene fra 2009, og at gjerdet ikke var tett. SWECOs utsendte skjønte ikke hvor det svære hoppet på banen kom fra, for han fant det ikke i noen planer. Hoppet rager fortsatt over de høyeste punktene på de gjerdene som finnes. Kommunen ble bedt flere ganger om vi kunne få se reguleringsplanen for hoppet, men vi fikk ikke svar.
På nett finnes et skriv fra NMK Molde fra 2017, som samarbeidet med klubben på Gossen på det tidspunktet. Daværende MX-leder skriver at «det er gjort store anleggstekniske arbeider på banen» på Gossen rundt nyttår, uten forvarsel. Noen hadde vært inne med gravemaskin og endret på banen. Molde forbød egne medlemmer å kjøre der, og brøt etter hvert samarbeidet. Kommunen ble kontaktet om forholdet, skrives det. Er det slik at klubben fritt kan endre banen uten avtaler eller planer? Det er ikke særlig tillitvekkende.
Kommunens håndtering virker å ligge i etterkant av at klubben har tatt seg til rette. Det som finnes av støyskjerming av banen i dag, er ikke et resultat av hensyntagen og gode planer i forkant – det finnes nesten utelukkende fordi frustrerte og fortvilte beboere har måttet klage. Det er ikke så rart at konfliktnivået har økt.
Klubben har vist lite forståelse for at andre blir plaget av påtrengende motorstøy i mange timer. Det kommer besøkende kjørere langveisfra, særlig på våren når snøen ligger andre steder. Kjøretiden er allerede mildt sagt liberal sammenlignet med lignende anlegg, noe som har ført til ekstrem støy f.eks på de stille helligdagene i påska.
Det er så uforutsigbart hvis det kan kjøres når som helst, man blir gående og vente på at bråket kanskje begynner. Faste kjøretider som blir fulgt, kan dempe stresset for dem som blir tvunget til å høre på. Det er lettere å holde ut noen timer hvis man vet det er en ende på støyen. Men denne planen åpner for mye lenger kjøretid. Det foreslås åpent «kun»7–23 på hverdager, 2-3 dager i uka. På helgedager skal aktiviteten foregå mellom 9–21. Har du uflaks, kan du som nabo få over førti timer med støy i en vanlig uke – det er ufattelig mye å prakke på innbyggere i kommunen som er så uheldig å bo i nærheten. Hva er kommunens forklaring på at dette er god folkehelse, god forvaltning?
Har forresten noen i kommunen regnet på hva 40 timer motorstøy pr. uke har å si for omsetningsverdien på tilgrensende eiendommer?
Etter år med konflikt rundt støyplagen fra crossbanen, lanserer altså kommunen en plan som åpner for å øke støyplagen kraftig i ganske omfattende åpningstider. Det er uklart hvor mange innbyggere totalt som får økt livskvalitet av å gjennomføre planen. Man må sammenligne antallet brukere av banen, med dem som vil oppleve lavere livskvalitet pga. støy. I tillegg kommer belastningen fra konflikten om banen. Det føles ikke spesielt trygt eller attraktivt å bo i en kommune som foreslår en plan som dette.
Aukra jobber med å gjøre seg attraktiv som bosted. Ordfører Helge Kjøll åpnet nettopp en tursti mellom Kystfortet og Løvikremmen, som ligger ca 400m fra den eksisterende banen. Går det an å ta inn over seg at i iveren etter å «være attraktiv» som kommune, er man nå i ferd med å gjøre et feilgrep ved å legge et stort, støyende anlegg for motorsport i et område hvor man også har museum, naturområder og turstier, men aller mest: der kommunens innbyggere har sine hjem? Beboerne er jo der fordi de allerede finner stedet attraktivt!
Live Mordal, Løvikvegen 257
Det er et stort eksisterende støyproblem i Løvika per i dag og vi orker ikke oppholde oss i egen hage når kjøringen pågår. Støybelastningen er ekstra ille i helgene. Dette nye planforslaget vil komme som en ytterligere belastning med en enda kraftigere, høyfrekvente støykilder. Topografien i Løvika er uten naturlig skjerming i terrenget, og er særdeles uegnet til motorsport.
Tove Løvik PettersenVi ønsker ikke at disse planene gjennomføres da dette ytterligere vil forringe miljøet og folkehelsa i Løvika. Dagens situasjon er allerede uholdbar (noe som kommunen kjenner til da det har det vært mye korrespondanse med kommunen fra innbyggerne i Løvika de siste årene), og vi finner det underlig at det nå planlegges nye utvidelser når dagens eksisterende bane skaper uholdbare forhold for bygdas innbyggere.
STØYBEREGNINGER OG OPPLEVD STØY
KILDE Akustikk Støyrapport 2009: Beregninger ble utført på en banetrase som ikke representerer banen slik den er i dag, men en mindre krevende/lavere variant. Beregninger er utført på en bane som ikke har det store hoppet i banen, disse beregningene viser likevel at det må være støyvoller 4-6 meter over terrenget rundt hele banen og også delvis inne i baneområdet for å møte kravene i retningslinje T-1442.
Ønsker å se dokumentasjon på at dagens støyvollene møter kravet fra disse beregningene.
Multikonsult Støyrapport 2023 – Bestrider gyldighet av rapport på basis av input data brukt i beregnigner:
Denne rapporten viser til «utvidelsen i 2020» -(Hva innebærer dette? Jeg antar det er det store hoppet, + noe mer?). Her er det naturlige utfallet (siden dette er en bane som ruver høyere i terrenget) at det vil komme ytterligere krav om høyde på støyvoller i og rundt banen. Men, rapporten konkluderer med at det ikke er nødvendig med mer støyskjerming enn støyskjermingen (voll) som ble etablert i forbindelse med utvidelsen i 2020. Dette virker ikke logisk! Designcasen med tanke på antall sykler er den samme for 2009 og 2023, men banene som 2023 beregningene skal være basert på er mye mer utfordrende støymessig bane. Støyvoller som ble beregnet nødvendig i 2009 rapporten (med den lave banen) er heller ikke i sin helhet på plass, og jeg vil med dette bestride gyldigheten av denne rapporten. Her er det noe som ikke stemmer! Det at vi opplever støy som er så plagsom at vi blir tvunget til å være inne mens kjøring pågår, at man kan se hoppet uten innvendig skjerming og kjørerne på banene når man står på jordene er også en klar indikasjon på at noe ikke er riktig her.
For å ha et beregningsunderlag og beregninger som vi stoler på her (antar at kommunen ønsker en prosess rundt dette som oppfattes som åpen, ærlig og at alle parter i saken opplever å bli hørt), ber jeg kommunene fremlegge underlaget som støyrapporten(Multiconsult 2023) er basert på. Jeg har snakket med Multiconsult i dag (03.05-2024, Kolbjørn Selvåg), og de har ikke problemer med å fremlegge dokumentasjon på underlaget som beregninger er basert på, men de trenger en bestilling/henvendelse fra kommunen/motorklubben for å fremlegge dette.
Ber om at det legges frem beregningsunderlag for 2023 Multiconsult rapporten:
• Layout, elevasjon, trase’ av banen mm.
• Høyde på støyvoller rundt banen
• Høyde på støyvoller inne i banene
• Annen nødvendig info som Multiconsult mener er av betydning for resultatet
Ber om at det gjennomføres synfaring/dokumentering, sammen med representanter fra Løvikas innbyggere på:
• høyder på vollene rundt banen – Sammenligning med krav fra 2009 rapport – Sammenligne med 2023 rapport
• høyde på voller/skjerming inne i banene – Sammenligne med 2009 rapport – Sammenligne med 2023 rapport
• dokumentasjon på innføring/godkjenning av det store hoppet i banen (dette lå ikke inne i 2009 rapporten). Dette har jeg etterspurt kommunen flere ganger(se mail 21.09-2022), men har fortsatt ikke fått svar. Så, jeg ber enda en gang om at det fremlegges dokumentasjon på dette
I sakspapirer står det «NB! I 2023 blei støyvollane på eksisterande crossbane for motorsyklar rehabilitert og auka i høgde for ytterlegare å redusere ulemper fra støy under kjøring.» - Ønsker at det legges frem dokumentasjon på hva som faktisk ble gjort. Det er heller ikke merket bedring på støyproblematikken etter denne øvelsen.
Ønsker samtidig å minne om at å sette opp enkle plankegjerder med hull i ikke kan regnes som en godkjent støyskjerming. Dette er det også sendt mail på til kommunene ved flere anledninger.
REGULERINGSPLAN
Reguleringsplanen til nå har vært: «Reguleringsplanen for anlegget angir at det for motocrossbanen er tillatt med inntil 15 syklar, fordelt på motorstørrelser fra 50 til 450 cc, i aktivitet per trening. Treningsomfanget kan være inntil 12 timer i uken, fordelt på 2–3 ganger per uke. Det er i tillegg tillatt med inntil 8 helger med konkurranse hvert år»
Nytt forslag er: «I dei reviderte reguleringsføresegnene til planen er det gjort nokre endingar, det er no gått vekk frå fastsatt timetal per veke, og heller valt ei løysing som fleire andre anlegg for motorsport nyttar seg av: køyring inntil fire dagar per veke, i perioda 10:00 – 19:00 på vekedagar og laurdagar, og mellom 12:00 – 19:00 på søndagar. Det er i tillegg tillatt med inntil 8 helger med konkurranser per år. Det er ikkje tillatt med trening og konkurransar på fyrste nyttårsdag, fyrste påskedag, fyrste pinsedag, fyrste juledag og annen juledag. Det vil være køyring anten på crossbana eller fleirbruksanlegget, ikkje på begge samstundes, dette for å redusere ulempene knytt til støy.»
Vi har klaget på støy og uholdbare boforhold på grunn av crossingen i over 3 år, og hva er kommunes respons? Å øke kjøretid fra 12 til 36 timer i uka! Samt at antall dager økes fra 3 til 4!. Dette er helt utrolig! Hva er begrunnelsen for at kommunen mener dette er en god løsningen på støybelastningen? Det kan nå bli kjøring 4 dager i uka nå med opptil 9 timer hverdager og 7 timer søndager. Det er kun 5 helligdager som er fredet i året, ellers kan det være kjøring 36 timer i uka og 16 timer hver eneste helg, lørdager og søndager. Dette er nok noe som kan fungere for en bane som ligger langt unna bebyggelse og naturlige skjerminger i terrenget, men IKKE på banen i Løvika.
Vi har sett at det ofte er tilreisende som kommer til banene med store bobiler og mangler sykler/kjørere. En slik åpen reguleringsplan vil tiltrekke seg kjørere fra nabokommuner/fylker og ytterligere forverre et allerede belastet støybilde.
Hvor mange aktive medlemmer er det i på Gossen i dag?
Hva er bakgrunnen for at vi som naboer som plages med støy og klager ikke blir hørt, og at man heller øker tillatt kjøre tid fra 12 til 36 timer?
Ser at kommunen henviser til at dette er en ordning flere andre anlegg benytter seg av. Vennligst legg frem eksempler på sammenlignbare anlegg som har en slik løsning. Dvs. anlegg som har en bane tett på bebyggelse, som ikke har naturlig skjerming i terrenget, har mangelfull støyskjerming internt i banene og som har traseer/hopp i banene som er høyere enn alle støyvollene.
En reguleringsplan bør være tydelig, avgrenset og ta hensyn til alle involverte prater
Forslag (forutsatt at støyvoller, og støy i seg selv, møter kravene): Maksimalt 9 timer kjøring i uka fordelt på 3 dager med maksimalt 3 timer hver gang. Dager og tidspunkt skal være fastsatte. Aldri kjøring på søndager og helligdager og maksimalt 3 konkurransehelger i året. stengt i skolens sommerferie En slik plan vil hindre at Løvika blir fristedet for helge- og feriekjøring for andre kommuner og fylker som ønsker å komme til et sted der det er mer eller mindre fritt frem for enormt mange timer med kjøring.
STØYMÅLINGER
Det ble utført støymålinger i august 2022. Støymålinger gir kun gi et øyeblikksbilde påvirket av vær, vind, hvor tett syklene kjører, antall og størrelse på syklene, sjåfør, hvor mye de drar på, valg av trase’ etc. Og er man interessert i å få lave støytall, så setter man på få små sykler som kjører forsiktig, og som ikke drar på som man ellers ville gjort. Man kan med andre ord få det svaret man «vil».
På denne testen hadde man aktører som hadde interesse i å få så lave støytall som mulig. Kommentarer fra naboer var at på disse støymåledagene var det merkbart mindre lyd fra banene enn ellers. Så, her er det flere faktorer som ikke legger grunnlag for at støymålingene (øyeblikksbildet) ble av den kvalitet og konfidensverdi som ønsket. Mail til kommunene om dette ble sendt 21.09-2022
FOLKEHELSE
Ser at kommunene beskriver her hvor bra dette motrocrossanlegget er for den generelle folkehelsa. Dette er en ensidig tilnærming. Her mangler et viktig punkt! Naboer til banen utsettes for stor støybelastning, og støy er et stort folkehelseproblem og gir alvorlig helseskade. Hvordan vurderer kommunen at folkehelsa til innbyggere rundt crossbane er ivaretatt med støy og kjøring 36 timer hver uke? Tillatelse til 16 ! timers kjøring i helgene (både lørdager og søndager)
Det står i saksdokumentene: «Støyvurderingane og dei avbøtande tiltaka er avgjerande ved realisering av banen, for å begrense belastningar for naboar». Kan ikke se at det er gjort avbøtende tiltak her. Støyvoller er ikke i henhold til krav. Rapporter er høyst sannsynlig beregnet på feil underlag og det er tillatt med 36 timer kjøring i uka, 4 dager, der erfaring viser at det aller meste av kjøring blir gjort om helgene når folk trenger ro. Dette vil vi sier det motsatte av avbøtende tiltak. Her påfører kommunen innbyggerne et folkehelseproblem. Både i form av støy i enormt mange timer i uka, samt at det heller ikke er ro i helger og helligdager.
Gode avbøtende tiltak ville være:
1. Kun tillatt med eklektiske motorcrossykler
2. Gjør beregninger på riktig grunnlag (faktiske banetrase, støyvoller etc. )
3. Sett opp høye nok jordvoller som faktisk demper støyen både inne i banene og rundt (hullete plankegjerder holder ikke)
4. Begrens tillatt kjøretid – Antall dager og antall timer. (mindre enn det er i dag da folk allerede er sterkt plaget)
5. Ikke ha åpen bane for tilreisende. Banene er vel egentlg beregnet som et tilbud til kommunens barn/unge.
6. Reduser høyden på hopp
7. Øk høyden på støyvoller
8. Ikke innføre nye støyende tiltak som drifting og motard. Det er mer enn nok med støy fra eksisterende anlegg
Et annet aspekt ved denne støysaken er eiendomspriser. Utviklingene denne saken tar gjør at flere gjør seg tanker om at man rett og slett må flytte for å bevare helsa. Hvilke tanker har kommunen om at man vurderer å flytte for å bevare helsa på grunn av eksisterende støy? Samt påvirkning av eiendomsprisene?
HELHETSVURDERING
I Løvika har vi mange naturstier, krigsminner (Løvik kystfort), samt Remmen (museum), disse trekker til seg mange mennesker, hvor man kan trekke seg tilbake for rekreasjon. Det er utfordrende nok med dagens motorstøy, i tillegg til flyplassen, skytebanen. Det blir da helt galskap å utvide støyen (med økt kjøretid på crossbanen i tillegg til nye baneforslag for drifting og motard). De eksisterende støynivåene fra motorcrossbanen overstiger allerede grensene for komfortabelt samboerskap og har en merkbar negativ effekt på lokalsamfunnets livskvalitet. En utvidelse ville bare forverre denne situasjonen.
Vedvarende eksponering for høy støy og luftforurensning har direkte konsekvenser for fysisk og mental helse, spesielt for barn og eldre som bor i umiddelbar nærhet. Økning i aktivitet vil påvirke det lokale dyrelivet og kan forårsake ytterligere skade på det naturlige habitatet. Ekstra forurensning i form av støv, eksosgasser og oljesøl må også tas i betraktning.
OBJEKTIV VURDERING
Vi er meget forbauset over kommunens håndtering av denne støysaken, og opplever at forslag til reguleringsplan, og videre planer av ekstremet støyende aktiviteter, ikke tar innover seg den enorme belastningen dette påføre folk som bor og oppholder seg i Løvika.
Ser av dokumentasjonene at kommunen har mange møter med motorklubben, men avslår å møte folk i bygda for info- møte. Vi ønsker at det gjøres en vurdering av samtlige saksbehandlernes habilitet. Dette for å sikre prosessens integritet.
Tenker det her kan være hensiktsmessig å få inn en objektiv part som kan se på saken for å sikre at alle parter blir hørt ,og at det kan komme frem til en løsning som er bærekraftig for alle.
Vi ber herved om at kommunen tar hensyn til disse bekymringene og reduserer støy fra eksisterende anlegg, reduserer kjøretider og ikke tilfører nye støykilder.
Aadne Pettersen
Tove Løvik Pettersen Løvikvegen 281
Jeg er positiv til motorcrossbane på Gossen.
Mariann Julnes-ThorsenDet er nok med å bidra til litt turisme for kommunen, gir barn og unge en arti og fartsfylt fritidsaktivitet.
Men jeg er bekymret likevel når støynivået gir mange naboer ubehag. Det er derfor viktig at kommunen går inn som en objektiv part og sikrer en ny objektiv støymåling. Det viser seg at en del hvite soner også er plaget med støy, og det henger ikke sammen med Norconsult sin rapport. I tillegg er ikke rapportene objektive nok.
I de fleste tilfeller vil kommunene være ansvarlige for å gjennomføre egne støymålinger som en del av reguleringen, selv om en støymåling allerede er gjennomført av en ekstern aktør på vegne av motorcrossklubben. Dette gjøres vanligvis for å sikre uavhengighet og objektivitet i vurderingen av støynivået og for å ta hensyn til andre relevante faktorer i området.
Dette har ikke Aukra kommunen gjort, og derfor bør man stille spørsmål om kommunen egentlig ivaretar innbyggernes innspill og bekymringer godt nok.
Jeg har selv hørt lyder fra motorcrossbanen så langt ifra som oppe i Aukra sentrum (Coop xtra), men da var lyden minimal der.
Jeg hører lydene veldig godt fra vår eiendom, men har foreløpig ikke vært plaget av støynivået.
Jeg håper kommunen tar ansvar for en objektiv støymåling, hvor også de som har klaget fra hvit sone får utført støymåling.
Det som opptar mange, er støyproblematikken som kommer med dette. Aukra kommune er godt kjent med alt det vi har vært igjennom med dagens crossbane. Dette resulterte i at kommunen bevilget penger til motorklubben for å få støynivået ved bruk av banen innenfor støyretningslinjen T-1442. Slik vi forstår det er disse utbedringene nå ferdigstilt, og motorklubben har bestilt og mottatt en ny støyberegning (ikke måling) utarbeidet av Multiconsult, rapport datert 27.04.23. Støyrapport fra Multiconsult konkluderer med at beregningene de har gjennomført viser at det ikke er nødvendig med mer støyskjerming enn det som nå er etablert.
Trond Inge LofstadVi som naboer registrer derimot at støy fortsatt er en stor utfordring slik banen fremstår per i dag med utbedrete støyvoller. Dette er også tilbakemeldinger fra naboer som ligger langt inn i det som er definert som hvit sone. Vi anbefaler og ber derfor om en verifikasjon fra kommunen sin side om forutsetningene i Multiconsult sin støyvurdering er riktige. Bakgrunnen for dette er:
• Kilde sin opprinnelige støyberegning da crossbanen ble bygget tilbake i 2009 konkluderer med at for boliger i gul sone er det nødvendig med omfattende voller med høyde 4 -6 meter rundt banen og delvis inne i banen.
• Kilde sine forutsetninger var basert på slik banetrasen da var. Denne har som kjent blitt bygget om senere der det er blitt laget et stort hopp / terreng hevet sør i banen. Det er her vi mener hovedproblemet for støyproblematikken ligger. Slik vi visuelt vurderer det, så har ikke støyvollene ned mot Løvika noen effekt når syklene er i dette området fordi området ligger over / flukter med toppen av støyvollene. Vi oppfordrer gjerne å ta en tur ut for å se selv.
Vi vil også tro at det er i kommunens interesse å få verifisert at hensikten med å bevilge penger til utbedring av støyvoller har hatt den effekt som var tiltenkt.
Vi ber derfor igjen om at dette verifiseres av kommunen slik at vi kan få dokumentert om dagens bane er innenfor støykravene eller ikke. Her må det være fort gjort å få gjort en kotemåling for topp av hopp og sammenligne med topp støyvoll mot Løvika. Riktig felles forståelse av disse kravene er også viktig når støyvoller skal etableres for den nye bilbanen.
Merete og Trond Lofstad
Løvikvegen 274
Vi viser til høringsuttalelser fra Bjørn Løvik og Jannicke og Atle Løvik angående sigevannsproblematikk.
Birger TangenPå vår eiendom ble det for en del år siden observert en betydelig økning i vannmengden som kommer fra myrene nordøst for flyplassområdet. Det måtte da graves en grøft over eiendommen for å lede vannet til det kommunal avløpssystemet ved veien. Eiendommen var den gang ikke i vårt eie og vi har derfor ikke kunnskap om foranledningen til økt vannmengde. Trolig har dette sammenheng med grøfting oppe i myrene som dermed leder vann ned mot vår eiendom. Vi kan ikke utelukke at sigevann fra forurenset areal følger vannstrømmen og har derfor samme bekymring som Bjørn og Atle Løvik gir uttrykk for.
Lunheim, 03.05.2024
Solfrid og Birger Tangen
Eiere av gnr 7 bnr 5
Det er pr i dag mye støy fra banen når det pågår aktivitet. Om aktivitetsnivået økes må det utføres tiltak som fører til at støynivået ikke øker. Aktiviteten bør samordnes slik at støyperiodene reduseres.
Terje LøvikSvar på høringen angående reguleringsplan motor cross anlegg.
Frode BjerkanOg ha et tilbud og bredde innen aktivitet for barn og ungdom er noe som er viktig i Aukra kommune det samme er det innen idrett .
Ha en stor bredde innen idrett er en god investering for den fremtidige generasjonen.
Men det samme er viktighet for et godt bomiljø og et et levende bygdesamfunn ,friheten til og trives hjemme uten og måtte oppleve støy som gjør det umulig for mange og nytte tilværelsen på egen eiendom er en sak som denne regulerings planen handler om.
Og støtsikre anlegget slik det fremstår i dag er en umulig oppgave når en hopper høyre en dagens støyvoller og er en ting som ført burde fått oppmerksomhet.
Reguleringsplanen legger opp til at en kan kjøre fra 10-19 4 dager i ukedager og lørdag pluss 12-19 på søndager og rød dager unntatt noen, kan en lure på hva kommunen tenker skal skje me de som bor eller har hytte i bygden rundt.?
Og hva med de som ikke er helt stødig på pc eller nettbrett og ikke har mulighet til og sitte og bla seg igjennom dokumentasjonen på nett,.Ved at kommunen i innspurten avslår ønske om folkemøte er jo med og skape digital utenforskap og er ganske så utrolig i en så stor sak som vil påvirke samfunnet .
Her ønsker vi og skape trivsel og tilflytting , men er dette oppskriften på dette?
Aukra kommune ønsker jo og være en fremtidsrettet kommune ,hva med om anlegget hadde vært det første i Norge med bruk av kun el cross sykler ?da hadde alle kunne opplevd en støy fri hverdag.
Med Hilsen
Frode Bjerkan
Løvikremma kystgard ligger i nærheten av planområdet. Løvikremma er en del av Romsdalsmuseet, men også en del av et kulturmiljø i Løvika. Kulturmiljøet er beskrevet i kulturmiljøplan for Aukra kommune 2023-2027.
Løvikremma/RomsdalsmuseetDet er viktig for Løvikremma at motorsportanlegget blir skjermet så godt som mulig for å ivareta det visuelle kulturmiljøet.
Det er også viktig med god støyskjerming. Løvikremma er hovedsakelig åpent fra juni til august, og det er ikke heldig om støy gjør museumsopplevelsen dårlig for besøkende og deltakende.
Løvikremma ser frem til videre god dialog med Aukra kommune og Gossen motorsenter/motorklubb.
Hei,
Kevin SolemJeg er i utgangspunktet positiv til planen, men vil påpeke at støyen fra den nåværende crossbanen er ganske høy og den kommer ikke til å bli mindre med drifting og lignende.
Vi bor omtrent 700 meter i luftlinje fra crossbanen, og selv med flere trerekker med sitkagran mellom oss, må vi lukke verandadøren for å kunne ha en normal samtale innendørs når det er crosskjøring.
Jeg mener det er viktig å bygge støyvoller så høye som mulig, spesielt i retning Løvika, hvor det er mange naboer.
Ideelt sett burde all motorkross vært elektrisk, dette ville minimere støyproblemet og tillate mer kjøring uten at det går utover naboene.
HØRINGSUTTALELSE VEDRØRENDE PLANLAGT MOTORSPORTANLEGG PÅ FLYPLASSOMRÅDET
Birger TangenUndertegnede er eiere av Løvikvegen 310(hytte) og Løvikvegen 309 (bolig fra mars 2023) som ligger ytterst i Løvika. I løpet av lang tids hytteliv og ett års botid har vi i perioder opplevd betydelig støy fra flyplassområdet der støy fra motocrossbanen er den desidert mest generende, særlig i helgene. Støynivå og varighet har eskalert over tid. Utendørs er støy fra motocrossbanen direkte plagsom, særlig når mange kjører samtidig og når vindretningen er sørvestlig, og dette er jo den vanligste vindretningen her. De beskrevne støyforebyggende tiltak på crossbanen har ikke hatt særlig merkbar effekt hos oss. Eksempelvis var det i helgen 2.-3. mars og søndag 7.april i år tidvis et støynivå som gjorde det ubehagelig å oppholde seg utendørs, selv i stille vær.
Vi ser av støymålingene at våre eiendommer og de fleste andre eiendommene i Løvika ansees å ligge i hvit sone. Vi kan ikke se at det er gjort støymålinger på disse eiendommene. Det opplyses at den utførte målingen ikke var optimal på grunn av vindretning og mindre aktivitet enn vanlig på banen. Det er etter vår oppfatning behov for en nærmere undersøkelse av støynivået i hele Løvikområdet under sørvestlige vindforhold med både normal og maksimal støybelastning fra crossbanen.
Støyberegningene for planlagt anlegg, kapittel 4 angående T -1442 angir: «Utenfor gul sone vil man ha situasjoner der det forekommer hørbar lyd som kan ha ulik påvirkning alt etter områdets karakter og bruk. Det er ikke definert støysoner for slike områder, men det foreligger som nevnt anbefalte grenser fra myndighetene.»
For å belyse nærområdenes situasjon bedre siterer vi fra ASPLAN VIAKS støymålingsrapport utført for Kristiansand kommune i forbindelse med et planlagt motorsportanlegg:
"Beregninger av støy fra motorsport er beheftet med større usikkerhet enn f.eks. beregninger av vegtrafikkstøy. Dette skyldes stor spredning av emisjonsverdiene for motorsport og mindre kunnskap og data om støy fra slik aktivitet. I tillegg avgir motorsport høye emisjonsverdier og støyen brer seg over store avstander der beregningsverktøyet blir mer usikkert. Man har søkt å ivareta denne usikkerheten ved å gjøre beregningene konservative, dvs. ikke undervurdere støyemisjon og støyutbredelse. I tillegg er grensesettingen strengere for motorsport enn for vanlige samferdselskilder og for industri med jevn støyemisjon. Dette skyldes at støy fra motorsport har en karakter med større potensiale for å skape støyplager. Terrengskjerming er meget viktig; - har man fri sikt til et motorsportanlegg, kan man ha hørbar støy over flere kilometers avstand. Grensesettingen skiller imidlertid ikke mellom hørbar og ikke hørbar støy, grensen angir et nivå som et flertall vil oppfatte som «akseptabel», men et mindretall vil kunne føle seg «sterkt forstyrret». Sitat slutt.
Vi vil tilføye at i et miljø med generell moderat støybelastning vil slik støy virke særlig belastende. Ut fra de tilbakemeldinger som er kommet fra beboere i Løvika, mener vi at flertallet føler seg sterkt forstyrret og at dette er en klar indikasjon på at de utførte målingene og beregningene er misvisende.
SAMLET STØYBELASTNING
Bruksfrekvensen som er planlagt og de grensene som kommunen har satt for motoraktivitetene tilsier at eksisterende crossbane og den nye bilbanen vekselvis kan være i bruk de fleste fredager, lørdager og søndager. I og med at området blir et senter for støygenerende aktiviteter (motorsport, fly/modellfly, skytebane og evt. andre) er det sannsynlig at støybelastningen vil øke over tid. Det vises her til opplysningen om at brukstiden på crossbanen kan økes fra ca 700 kjøretøytimer timer til 2700 kjøretøytimer pr år uten ytterligere støydempende tiltak. Det ligger også i planene at gocartbane, større bilbane for drifting, og bane for motard kan bli bygget. Alt dette vil avgi vesentlig mer støy. Summeres støykildene i området er det påregnelig at den samlede støybelastningen vil være negativ for bomiljø og livskvalitet i et vesentlig større område enn Løvika.
I henhold til T1442 skal samlet støybelastning vurderes. I støyberegningen for nytt anlegg punkt 5 er støy fra flyplassen nevnt, men støy fra skytebanen og næringsvirksomhet er utelatt. Nær bebyggelsen ligger et industrianlegg (den gamle hermetikkfabrikken) hvor det i dag er svært liten aktivitet. Det bør tas høyde for at nye aktiviteter ved dette anlegget vil kunne øke støybelastningen.
Vi mener at støyberegningene er utilstrekkelige fordi de ikke gir trygghet for et akseptabelt støynivå i bebyggelsen og turområdene i det som er definert som hvit sone.
De aller fleste ønsker nok å bruke helgene til helsefremmende rekreasjon i fredelige omgivelser. Ut fra våre og andres erfaringer med støy fra crossbanen, bilstøy og annen støy fra flyplassområdet, og opplysningene i planverket om bruken av anlegget, mener vi at støybelastningen vil bli betydelig, særlig i helgene. Her ligger betydelige motsetninger og konfliktområder som kommunen bør ta hensyn til i planene.
MILJØKONSEKVENSER
Planverket konkluderer med at miljøkonsekvensene blir lave. Forskning viser at støy kan være helseskadelig. Vi savner en nærmere vurdering av dette aspektet. Anlegget ligger nær et attraktivt natur-og friluftsområde som kommuneplanen definerer som viktig. Økning av støybelastningen mener vi vil være uheldig både for fugle- og dyrelivet og, ikke minst, naturområdets rekreasjonsverdi for befolkningen. Miljødirektoratet tilrår at støyende virksomhet søkes lokalisert og utformet slik at støynivået i natur- og friluftsområder ikke øker. Utvidelse av anlegget kan følgelig være i strid med Miljødirektoratets tilråding.
Utslipp av miljøskadelige stoffer fra motorsportaktivitetene er ikke vurdert. Mikroplast kommer i stor grad fra biltrafikk og er et sterkt økende miljøproblem. Rapporter fra Miljødirektoratet viser at mikroplast sprer seg via luft og vann. Forskning viser at så vel dyr som mennesker tar opp mikroplast i kroppen og at dette kan medføre helseskade. Motorsportaktivitetene kan over tid medføre en betydelig konsentrasjon av mikroplast på anlegget til skade for publikum og brukere, og med spredning til nærliggende områder for beite og dyrkning av korn og gress. Vi savner en beskrivelse av tiltak som skal sikre at slik forurensning holdes på et kontrollert, forsvarlig nivå.
STØYBEGRENSENDE TILTAK
Viktigste støybegrensende tiltak vil være tilstrekkelig støyskjerming og begrensning av brukstid. I helgene er brukstid 10-19 (lørdager) og 12-19(søndager). Helgebruk bør begrenses vesentlig mer enn angitt i planverket. Søndager bør skjermes helt, bortsett fra under konkurranser. Bruksbegrensning i ferietiden bør også vurderes. Ved motorsportkonkurranser kan disse pågå både lørdager og søndager, totalt inntil 8 helger/16 dager med støytopper som vil være vesentlig over grenseverdiene. Om prosjektet skal gjennomføres bør antall konkurransedager begrenses.
KONKLUSJON
Vi er positive til at kommunen tilrettelegger for aktiviteter for den unge generasjon, men kan ikke se at alle miljøfaktorer er ivaretatt. Det er med en viss forundring vi ser at kommuneadministrasjonen, i en tid der miljø og klima står i fokus, går inn for et så vidt stort anlegg med potensial for videre utbygging, og med åpenbare ulemper for mange. Vi mener at økte motorsport aktiviteter på det nivå som beskrives, uansett hvilke støyskjermingstiltak som blir etablert, vil ha betydelig negativ effekt for bomiljø og livskvalitet i vesentlig større boområder enn beskrevet i planverket.
Før planene sluttbehandles bør det gjøres vurderinger som tar mer hensyn til aktuelle konfliktområder og miljøfaktorer, og som viser om det er mulig å komme frem til løsninger som gir et akseptabelt resultat for de som berøres.
Tekniske støyberegninger er et område der folk flest har liten kunnskap. Vi vil tro at de fleste vil sette pris på at kommunen arrangerer et møte med befolkningen der eksperter redegjør om konsekvenser og svarer på spørsmål. Det er ønskelig at det til et slikt møte inviteres naboer til andre lignende motorsportanlegg for at de kan dele sine erfaringer.
Dersom det ikke kan beskrives troverdige løsninger på alle miljøutfordringer bør dette prosjektet ikke godkjennes i sin nåværende form.
Aukra, 10.04.2024
Solfrid Tangen Birger Tangen
I planbeskrivelsen står det at det er forurenset grunn ved den gamle søppelfyllingen. Tiltaket som nå er planlagt kan også potensielt bidra til forurensning i form av oljesøl, eksos og mikroplast fra dekk.
Atle Løvik og Jannicke Løvik gnr 7 bnr 1Tiltak i terrenget kan føre til at sigevann fra den gamle søppelfyllingen begynner å renner mot Løvik.
Dersom vannet begynner å renne mot Løvika i stedet for Oterhalsen, vil grøftene og rørsystemene som tilhører 7/1 få en økt belastning. Økt belastning på grøftene kan føre til overvann på dyrket mark. Aukra kommune må følge med på økt vannbelastning, og gjøre eventuelle tiltak ved betydelig økt vannmengde og/eller farlig forurenset vann.
Hvert tredje/fjerde år, renskes grøftene og kanalene i fra flyplassområdet og ned til hovedveien i Løvika. I den forbindelse kan det ikke være forurenset masse i kanalene, da disse massene blir lagt på dyrket mark.
Tiltaket vil gi økt støy og lukt i Løvikbygda. sammensetningen av både økt støy og lukt er en negativ faktor. Det er ikke regulert støyskjerm mot Løvikbygda i nord langs arealformål MOT1. Selv om det ikke er lovpålagt å regulere inn støyskjerm i nord, kan en regulert støyskjerm mot Løvik være et positivt tiltak som vil hindre økt støy. Ber om at kommunen vurderer å regulere inn støyskjerm i nord. (Se vedlegg)
Det er hensiktsmessig å ha aktivitet på begge anleggene samtidig. Bestemmelse 3.1.4 sier at det kan være kjøring fire dager i uken. Denne bestemmelsen burde gjelde for begge anleggene som en helhet. Det vil si at dersom MOT1 har aktivitet fire dager i uken, kan det ikke være aktivitet på MOT2 den femte dagen.
Jannicke og Atle Løvik
Nedbygging av matjord går i mot regjeringas, EUs og FNs mål om økt selvforsyning. Selv om matjorda omdisponeres, er dette absolutt siste utvei - noe statsforvalteren har presisert. Jordstrukturen i området er god, jorda er lettdreven og matjorda som ressurs er begrenset.
Kristian OnsøyenDet vil være dumt å bygge ned denne selv om ny jord dyrkes til eksisterende teig. Dette er fordi god jordstruktur tar lang tid å oppnå. I tillegg vil nydyrking av myr kunne medføre store utslipp av CH4 (metan). Dette er en særs potent klimagass.
Lyng- og myrområder viktige økosystem. Gossen har et stort artsmangfold, og nedbygging av natur er en stor grunn til at det biologiske mangfoldet på jorda går nedover. Aukra kommune må ta sin del av ansvaret her fremover.
Støy fra motor, forurensing, oljesøl, forsøpling, omgraving mm. vil skade både økosystemene, matproduksjonen og bomiljøet i nærheten. I en tid hvor kommunen må beholde de boende på øya, og hvor vi som samfunn er avhengig av økt matproduksjon og å begrense tap av biologisk mangfold, er det rart at kommunen prioriterer forurensende og miljøskadelige særinteresser.
Som fjellvettregel nummer 8 så fint sier: "Vend i tide, det er ingen skam å snu".
Kristian Onsøyen
Vi er særs skeptisk til etablering av bilbane på enden av
Bjørn Løvikflyplassen som vender mot Løvika.
Etter mange år med tidvis støyplage frå motorcrossbanen,
er vi redde for meir støy frå ein bilbane dersom den kjem
endå nærare bustadane våre.
Eit anna moment er avrenning fra oljesøl,bilgummi, og
liknande. Eller i verste fall at vatnet frå den gamle søppelfyllinga skal snu og kome ned i elveløpa som renn
mellom heimane våre i Løvika.
Mvh
Bjørn Løvik
Ønskjer du at din uttale ikkje skal visas på denne nettsida?
Huk av i boksen «Send skjult uttale» og fyll ut skjemaet under